КРЕДИТЕН МИЛИОНЕР: Издъхна приятел на Бойко Борисов от кръга „Монтерей“

Евстати Гюров, бивш легендарен кадър на Държавна сигурност, кредитен милионер, член на приятелските кръгове „Монтерей“ и „Банкя” и личен авер на Бойко Борисов, е починал на 7 юни. Отишъл си е ненавреме – още ненавършил 64 години. Не е известно причината за кончината му.

Евстати Гюров (на снимката с кръга „Монтерей“, б.ред.) е роден на 11 юни 1959 г. в София и е работил в икономическото направление на Държавна сигурност. Разделя се с МВР през 1988 г. и се захваща с частен бизнес. След промените получава огромни кредити от фалиралите  „Балканбанк” и „Биохим”, които после не връща. Сред бившите му съдружници е и Бойко Борисов, с когото са съкварталци в Банкя. Двамата обаче не общуват поне от 10 години, разкрива източник на Lupa.bg

През 2010 г. Евстати Гюров се прочу с планове да вдигне небостъргач на мястото на ресторант „Ропотамо”. Разрушаването на култовото заведение е съпроводено с протести. Зад грандиозния проект за мултифункционална бизнес сграда, както е представена, стои фирма на Евстати Гюров и бившия шеф на столичното МВР Чавдар Чернев. Те купуват „Ропотамо” през 1994 г. от Столичната общинска агенция за приватизация, която обаче не ги задължава да го запазят. Красивата сграда на ресторанта е затрита, въпреки общественото недоволство, а небостъргач така и не е построен.

Евстати Гюров е част от приятелския кръг на бивши високопоставени ченгета „Банкя”, който е предшественик на „Монтерей”, по думите на покойния Виктор Вълков.

Основни лица в него са Виктор Вълков, Чавдар Чернев, ген. Димо Кръстинов, бивш служител на Първо главно управление, Максим Димов, в миналото депутатът от ДПС и ковчежник на НДСВ, дипломатът Димитър Събев и други.

Те имат и общи бизнес интереси, при това скрепени чрез общи фирми с имена на скъпоценни камъни.

Към този приятелско-професионален кръг се причислява и собственикът на тенис кортовете в Банкя Иван Саздов, който през 2005 г. той оглави инициативния комитет за издигането на Борисов за кмет.

Според Търговския регистър Евстати Гюров най-често е съдружник с влиятелния Чавдар Чернев. Фирмите им обаче не работят, а акциите на Гюров са запорирани от банки и финансови къщи още от 2011 г. Включително има и запор за 715 лева от 2016 г., наложен Агенцията за дипломатически имоти.