epa09769907 Kremlin spokesman Dmitry Peskov is pictured during a joint press conference of the Russian and Belarusian Presidents following their meeting at the Kremlin in Moscow, Russia, 18 February 2022. EPA/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Кремъл иска международно разследване на режима на Зеленски

Необходимо е международно разследване на престъпленията на режима на Володимир Зеленски, обяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Изявлението му е в отговор на намерението на Зеленски да инициира международно разследване на катастрофата на руския самолет Ил-76, превозвал според Москва пленени украински военнослужещи.

Руското министерство на отбраната обяви, че самолетът е бил свален от украински зенитни ракети.

Песков определи катастрофата като „изцяло чудовищна постъпка“.

„Това е едно от онези действия, които не се поддават на разбиране“, добави той в отговор на въпрос дали Москва анализира ситуацията.

Засега не е ясно как катастрофата ще повлияе на перспективите за продължаване на размяната на пленници.

„Но отново повтарям, това е процес, който трябва да се провежда в абсолютна тишина“, подчерта говорителят на Кремъл.

Той добави, че разследването на катастрофата трябва да приключи, преди екипажът да бъде представен за държавни награди.

„Просто си представете: първоначално все пак военните трябва да кажат какво се е случило. Това могат да кажат само нашите военни, това е техен прерогатив. Засега не е докрай ясно, какво се е случило. Едва вчера следователите започнаха да проучват останките от самолета. За какво може да се говори в момента?“, заяви още Песков.

Вчера Москва каза, че самолетът, свален на 45 километра от украинската граница, е превозвал 65 украински военнопленници, като обвини Украйна за катастрофата, припомня АФП. Общо на борда на самолета е имало 74 души, сред които няма оцелели.