Кремъл реши окончателно да ликвидира опозиционния сайт “Медуза“ заедно с убийството на Навални

През февруари и март 2024 г. руските власти са започнали безпрецедентно агресивна атака срещу разследващия руски сайт „Медуза“. Натискът се е засилил едновременно с убийството на Алексей Навални и няколко седмици преди президентските избори в Русия, алармират от опозиционното рускоезично издание. 

„Медуза“ е била атакувана от руските власти и преди, но от екипа на медията пишат, че никога досега не им се е налагало да се справят със заплахи от такъв мащаб.

Руските хакерите все по-често се опитват да обезвредят сайта – например чрез DDoS атаки, когато много компютри едновременно създават повишено натоварване на сървърите. Обикновените потребители се сблъскват с бавно зареждане или изобщо нямат достъп до сайта.

Хакерите се опитват да атакуват даренията, които получава сайта, като до 3-4 пъти на минута се опитват да подават крадени банкови карти към платежната система за приемане на дарения, с цел да разбият тази система и да принудят банките да откажат да сътрудничат.

Имало и няколко опити за хакване на журналисти от екипа. „Сериозно се увеличиха и директните заплахи, исканията за премахване на съдържание, опитите за фишинг, замяна на пароли и дори просто спам атаки“, пишат от екипа на медията.

До някои от пощенските кутии на служителите на „Медуза“ са изпратени хиляди писма с цел да ги наводнят със спам, да парализират работата на собствениците на пощенските кутии.

През 2024 г. е имало и необичайно увеличение на абонаментите за канала на медията в Telegram, след което следват внезапни масови оплаквания, че съдържанието не отговаряло на правилата на социалната платформа.

От екипа на разследващия сайт пишат, че според тях тази атака е опит за пълно ликвидиране на „Медуза“ – пореден, но изключително ожесточен.

„Това е скъпоструващо поръчково убийство: властите, свързаните с тях организации и хакерите са готови да изразходват колосално количество ресурси, за да ни унищожат“, пишат от „Медуза“.