Критик на въоръжаването на Украйна спечели президентските избори в Словакия

Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини, който се противопоставя на доставките на оръжие за Украйна, спечели втория тур на президентските избори в Словакия с 54,32% от гласовете. Опонентът на Пелегрини, бившият словашки външен министър Иван Корчок, който гласно подкрепя Украйна, получи 45,67% от гласовете.

Корчок призна загубата. „Наистина съм разочарован, честно казано“, каза той малко след обявяването на резултатите. – „Но тъй като съм спортист по душа, уважавам резултатите. Това беше празник на демокрацията.”

Преди да стане председател на парламента, Пелегрини беше министър-председател между 2018 г. и 2020 г. Той е съюзник с премиера Фицо, който отмени решението на предишното правителство за изпращане на военна помощ на Украйна.

Фицо е остър критик на НАТО и ЕС за тяхната безусловна подкрепа за Украйна, твърдейки, че Словакия не трябва да бъде въвличана в конфликта. Той обвини Киев, че прави „нереалистични“ искания по отношение на потенциалното мирно споразумение с Москва и дори предположи, че Украйна може да трябва да се откаже от териториалните си претенции. Фицо също така нарече съперника на Пелегрини – Иван Корчок – „подпалвач на война, който без колебание подкрепя всичко, което Западът му казва“.

Пелегрини защити решението на премиера за спиране на доставките на оръжие за Украйна. В речта си след обявяването на резултатите новоизбраният президент обеща да „направи всичко, за да гарантира, че Словакия винаги ще остане на страната на мира, а не на страната на войната, независимо дали на някого му харесва или не“.

В статия, публикувана миналия месец във вестник Hospodarske noviny, Пелегрини отхвърли идеята за евентуално изпращане на войски на НАТО в Украйна като опасна ескалация. Той твърди, че е „безотговорно“ словашките политици да призовават за доставки на оръжие за Украйна, без да се съобразяват със собствената безопасност на Братислава и „да етикетират онези, които споменават думата „мир“, като агенти на Москва“.