КС отряза ‘Възраждане’ за референдум за лева

Референдум за отлагане приемането на еврото с 20 г. няма да има. Така Конституционният съд окончателно сложи точка на искането на „Възраждане“ да се обяви за противоконституционно решението на парламента.

За отпадането на допитване са гласували 11 съдии, Янаки Стоилов е подписал с особено мнение, а Атанас Семов е дал становище.

Заседанието на конституционните съдии бе съпроводено с митинг на партията на Костадин Костадинов пред сградата на КС. На него бяха струпани бали сено, палиха се димки и гориха чучело. Бе подпален и автомобил.

„Възраждане“ настояваше хората да отговорят на референдум съгласни ли са българският лев да бъде официалната валута в България до 2043 г. Преди конституционните съдии Народното събрание отхвърли допитването, защото според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление с референдум не могат да се решават въпроси, уредени в сключени от България международни договори.

Постановеното от КС даде повод на Костадин Костадинов да обяви, че Конституционният съд върши престъпление, а съдиите в него заслужават доживотен затвор.