Ку-ку: ГЕРБ даде заден 24 май да е национален празник

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че няма да подкрепи вписването на 24-и май като национален празник в конституцията. “И 3-ти март, и 24-и май, и Съединението са достатъчно светли празници, за да стават място за раздор, спор или политика”, каза Борисов.

Преди година и половина ГЕРБ за първи път предложи 24 май да стане национален празник с промени в Кодекс на труда, но сега Борисов вече е на друго мнение.

Според лидера на ГЕРБ приоритетите, без които не може да завърши настоящата парламентарната сесия, са промените в конституцията и необходимите закони за отпушване на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост.

Решението на Борисов идва в контекста на издигането на Антон Хекимян за кандидат за кмет на София. В интервю за Mediapool политологът от “Тренд“ Димитър Ганев коментира, че електорарите на БСП и “Възраждане“ може да се окажат решаващи за балотажа в София. Кандидатурата на Хекимян се тълкува като намигване именно към националистите и проруския електорат.

Решението на Борисов обезсмисля напълно инициативата за референдум за запазване на 3 март като официален национален празник, която бе подхваната от близки до президента Румен Радев леви политици и общественици.

Предложението за 24 май да стане национален празник бе направено от коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България“ и възприето с резерви от ГЕРБ и ДПС, които се подписаха под проекта за промяната на основния закон.

Идеята бе да се замени противоречивия национален празник 3 март, който се възприема от част от българите като символ на руското влияние върху българската държавност.

Оставането на тази идея в конституционния проект бе неясно до самото му внасяне в канцеларията на Народното събрание. В крайна сметка тя бе запазена, като очаквано привлече общественото внимание за сметка на съдебната реформа.

ПП-ДБ мотивира предложението с желанието да не се създава разделение в обществото, а националният празник да олицетвори стремежа на българите към просвета.

“Опитахме се да намерим празник, който обединява, а не разединява“, казапремиерът Николай Денков по време на представяне на предложението.

По-късно излезе проучване на “Галъп“, което показа, че мнозинството от българите принципно подкрепят внесените реформив конституцията, но смяната на националния празник от 3 март на 24 май не среща почти никаква подкрепа.

Общо 69.3% се обявяват за запазването на 3 марткато национален празник, а общо 14% се разпределят в различни други опции измежду официалните празници, свързани с националната история. 9,6% искат смяна с 24 май, 3% – с 6 септември, а 1.4% – с 22 септември, показа проучването.