Куба обвини САЩ, че подклажда протести, и извика американския посланик

Най-високопоставеният американски дипломат в Куба е бил извикан в Министерството на външните работи заради протести срещу властта. Куба обвини посолството на САЩ в Хавана, че се опитва да предизвика по-широкообхватно въстание срещу правителството и се намесва във вътрешните работи на страната, предаде Ройтерс.

Най-малко на пет места в Куба, включително във втория по големина град Сантяго, избухнаха протести срещу продължили часове прекъсвания на тока и недостига на храна, съобщиха държавни медии.

Късно снощи американското правителство заяви в своя публикация в платформата Х, че следи протестите и насърчава кубинското правителство да „зачита човешките права на протестиращите и да отговори на легитимните нужди на кубинския народ“.

Заради тези коментари кубинското външно министерство извика американския дипломат за среща със заместник-министъра на външните работи Карлос Фернандес де Косио, „който официално изрази категоричното си несъгласие с интервенционисткото поведение на правителството и клеветническите послания“, се посочва в изявление на МВнР.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че „е абсурдно“ да се намеква, че Вашингтон стои зад протестите.

Това е поредната размяна на обвинения между Куба и САЩ. Отношенията между двете държави които почти не са се подобрили, откакто президентът демократ Джо Байдън встъпи в длъжност през 2021 г., отбелязва Ройтерс.

Министерството на външните работи на Куба днес повтори дългогодишните обвинения на комунистическото правителство, че ембаргото от епохата на Студената война и другите санкции на САЩ целят да докарат кубинците до бедност и да дестабилизират страната.

Вчерашните протести, които кубински официални представители определиха като „уважителни“, бяха най-масовите протести от октомври 2022 г. насам, когато в резултат на урагана Иън електрозахранването на острова беше прекъснато за близо седмица.