куче водач
куче водач

Куче водач от камъни бди под Моста на влюбените

Логото на кампанията „Отвори очи” – куче водач, изобразено от бели камъни и зелени растения, ще бъде открито в 11 ч. във вторник на бул. „България“ в тревната площ под Моста на влюбените.

Поводът е Международният ден на „Белия бастун” – 15 октомври, който има за цел да насочи вниманието на обществото към постиженията и проблемите на незрящите.

„Кучето водач е ключ към независимата мобилност на хората с увредено зрение, а свободният достъп на слепи хора с кучета водачи, макар и регламентиран по закон, все още не е безусловна практика“, обясниха организаторите на събитието – фондация „Очи на четири лапи”.

Пространството, в което е разположено логото, е избрано с помощта на дирекция „Зелени системи” към Столичната община, съобщи за „Новинар” председателят на фондацията Албена Алексиева. Само за проектирането и изпълнението на идеята са вложени 1500 лв.

Още 300 лв. ще струва поставянето на постоянна табела, която да разяснява на минувачите целта на кампанията „Отвори очи”, а именно да подобри достъпа на незрящи и кучетата им водачи до редица обществени места.