Кунчев пак плаши: Covid заразата скочи 7 пъти за месец

„За последния месец имаме 6,5-7 пъти нарастване на заболеваемостта от коронавирус. Тежките случаи не растат в такъв диапазон. 10-20 са в интензивни отделения на седмица. Няма почти смъртни случаи.“ Така ни плаши главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по по bTV.

Той обясни, че характеристиките на коронавируса доста се доближават до тези на грипа. Няколко варианта все пак са под наблюдение. А в момента има 80 000 налични нови дози ваксини против COVID-19, добави Кунчев.

Той обясни, че възникват нови щамове, като последният се изследва и се забелязва, че попадне ли в семейство или колектив, се разпространява много бързо. Боледуването e 4-5 дни с главоболие, висока температура и много силна отпадналост. Кунчев уточни, че протича леко, но по-притеснителното е при постковид синдрома, който засяга цялостно имунитета.

Освен „Пирола“ се наблюдава и вариант на коронавируса „Ерис“, който е доста различен, но не е тежък.

Главният държавен здравен инспектор коментира и грипа. Ваксинацията за хората над 65 години, за които държавата осигурява ваксина, започва на 27 септември. И тази година ще може да се избира между ваксините на двама производители.

Кунчев добави още, че нужните количества са доставени и вече се разпределят при личните лекари.

Освен това той добави, че тази зима, както всяка, грипната вълна вероятно ще започне в края на януари и началото на февруари.

Отпуснати са средства за 370 544 дози ваксини. За сравнение, през 2022 г. са приложени 187 276 ваксини. Целта на държавата е да увеличи двойно покритието в групата най-силно застрашена от тежко протичане на грип – хората над 65.

До 2026 година обхватът на програмата трябва да се повиши до 35%. В началото и през 2019 година, ваксинираните срещу грип пенсионери са били под 8 на сто.