жилищен блок
жилищен блок

Купуваме гарсониера на цената на гараж

Стойността на едностайните жилища се стопи с близо 30 на сто

Цените на гарсониерите у нас се стопиха ударно през декември и януари. Намаленията са до 30 на сто.

Масово едностайните апартаменти в столичните квартали излизат колкото малък гараж в центъра, показа проверка на „Новинар”. Уютно жилище от 31 квадрата в чисто нова сграда в „Овча купел“ например може да се купи на промоция за 16 500 евро. Гаражите в центъра със същата и дори по-малка квадратура се продават за подобни суми. В квартал „Лозенец” пък гараж от 26 квадрата излиза дори по-скъпо – 18 000 евро.

Гарсониерите в „Люлин” и „Надежда” вървят между 18 000 и 20 000 евро. За 20 000 евро може да се намери апартаментче близо до метрото, което включва огромна стая, кухненски бокс, баня с тоалетна, коридор и тераса.

Най-големи са намаленията на малките апартаментчета в Добрич, Велико Търново, Перник. В Радомир се продава панелка от 48 квадрата за 9000 лв. С 35 на сто е намалено малко по-голямо едностайно жилище в същия град, което преди е било 10 737 евро, а сега се продава за 6900 евро. Боксониера във Велико Търново пък се предлага за 8690 евро, намалена от 11 249 евро.

Според брокери пазарът на малките жилища възкръсва. Експертите обясниха, че в момента най-търсени са едностайните и двустайните апартаменти.

Пазарът на офис площи също се събужда. Анализаторите отчитат стабилност при цените и дори поевтиняване. По същия начин стоят нещата и с луксозните имоти, въпреки че търсенето им не е толкова голямо.

Тузарско обзаведените 3-стайни и 2-стайни апартаменти могат да се купят с до 10 процента отстъпка, като най-големите промоции са за луксозни жилища в морските комплекси.