Купуваме седем двуетажни влака за над 300 млн. лв.

Министерство на транспорта и съобщенията и полската компания Stadler Polska Sp. z o.o. подписаха договор за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат купени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Договорът включва доставка на 7 двуетажни нулевоемисионни електрически влака от серията KISS, както и опция за доставка на още 3 влака при осигурено финансиране до края на срока на договора.

Изпълнителят трябва да осигури също 15-годишна поддръжка на влаковете и обучение на експлоатационния персонал. Подвижният състав ще разполага с минимум 300 седящи места, а повече от 10% от тях ще бъдат за хора с намалена подвижност.

Влаковете са за скорост от 160 км/ч и ще са оперативно съвместими с европейската железопътна мрежа. Стойността на договора е 300 513 279.50 лева, а срокът за доставка е 26 месеца.

„Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е закупила нито един нов влак“, посочи министър транспортният Гвоздейков.

По думите му след всичките години на неглижиране на железопътния транспорт, обществото заслужава да пътува с модерни и безопасни влакове, а този договор е първата сериозна крачка в тази посока.

„Подвижният състав, който ще бъде доставен до 2026 г., отговаря на всички изисквания за комфорт и екологичност, които стоят в основата на реформите по НПВУ“.