Куриоз: Каналите на Венеция пресъхнаха

Венеция, където наводненията обикновено са основната грижа жителите, е изправена пред необичайно ниски приливи, които правят невъзможно за гондолите, водните таксита и линейките да се движат по някои от известните канали, пише Ройтерс.

Проблемите във Венеция се дължат на комбинация от фактори – липсата на дъжд, високото атмосферно налягане, пълнолунието и морските течения.

Италианските реки и езера страдат от сериозна липса на вода, съобщи екологичната група „Легамбиенте“ в понеделник, като вниманието е насочено към северната част на страната. През зимата в Алпите са паднали под половината от нормалните количества сняг.

По, най-дългата река в Италия, която тече от Алпите на северозапад до Адриатика, има 61% по-малко вода от нормалното по това време на годината, се добавя в изявление.

Миналия юли Италия обяви извънредно положение за районите около река По, която осигурява вода за поливане на приблизително една трета от селскостопанската продукция на страната и претърпя най-лошата суша от 70 години.

„Ние сме в ситуация на воден дефицит, който се натрупва от зимата на 2020-2021 г.“, каза експертът по климата Масимилиано Паски от италианския научноизследователски институт CNR, цитиран от всекидневника „Кориере дела сера“.

За да се възстановят 500 милиметра от нивата на реките в северозападните райони, ще е необходимо да вали 50 дни.

Водата в езерото Гарда в Северна Италия е спаднали до рекордно ниски нива, което прави възможно достигането до малкия остров Сан Биаджо на езерото по открита пътека.

Антициклон доминира времето в Западна Европа от 15 дни, носейки температури, по-нормални за късна пролет.

Последните прогнози за времето обаче сигнализират за приближаването на така необходимите валежи и сняг в Алпите през следващите дни.