КУРИОЗ: Пиарката на Кирил и Асен дала 150 бона на „ВОЛТ”, Ники Еконта – още 300

Партия „ВОЛТ”, за която вероятно дори не сте и чували, се оказа бездънна каца, поглъщаща финанси от всякакви спонсори, научи Novinar.bg. Макар че големите политически сили се финансират главно чрез държавни субсидии, даренията остават важен източник на средства. През миналата година размерът им рязко се увеличи.

Най-предпочитани от спонсорите са „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Да, България“ (ДаБГ), която е част от дясната коалиция „Демократична България“. Това се забелязва от данните, които сайтът „Стража“ е събрал от отчетите на политическите формации в Сметната палата за периода от 2011 г. до 2021 г.

Първото и второто място в класацията заемат собственикът и изпълнителният директор на компанията за хостинг услуги SiteGround Иво Ценов и Тенко Николов.

През 2021 г. Ценов дарява общо 330 000 лв. на „ДаБГ“ и още 200 000 лв. на „Волт“ – една от партиите в коалицията ПП, доскоро управлявана от скандалния Настимир Ананиев. Колегата му Николов следва примера му също с 330 000 лв. за дясната формация и други 150 000 лв. за „Волт“.

Третото място отива за Николай Събев – собственикът на „Еконт“, който стана транспортен министър в кабинета „Петков“. Той е предоставил на „Волт“ 310 000 лв. за изборите през ноември м.г.

По онова време Кирил Петков и Асен Василев все още не бяха учредили и регистрирали собствена партия. Без такава те не можеха да приемат дарения и затова изглежда са избрали „Волт“ да служи за нещо като ковчежник на „Промяната“ по време на предизборната кампания.

Също както избраха „Политическо движение Социалдемократи“ за получател на държавната субсидия, която ПП започна да получава след вота. Всичко това вероятно ще се промени, след като „Промяната“ получи съдебна регистрация и е вече самостоятелна политическа партия.

След първата троица идва Петьо Георгиев, който е съдружник в ТВ „Скат“ – медията на НФСБ, партията, която доскоро беше оглавявана от бившия вицепремиер в кабинета „Борисов 3“ Валери Симеонов.

Интересното е, че през последните 11 години Георгиев е подкрепял парично не само националистическата партия (с общо 20 020 лв.), но преди всичко „Воля“ – формацията на варненския бизнесмен Веселин Марешки, която участва в 44-ото Народно събрание. От Георгиев „Воля“ е получила общо 281 288 лв. преди изборите през април 2021 г.

Петото място е за Явор Калудов. Името му излиза като съдружник и управител в две фирми. Той е спонсорирал „ДаБГ“ със 196 250 лв. Следва го Георги Пламенов Илиев – бизнесмен и член на ръководството на дясната партия.

От основаването й през 2017 г. Илиев е помогнал на формацията си със 188 970 лв. После в класацията идва друг голям дарител на „Волт“ – Диана Дамянова, дарила общо 150 000 лв. за предизборната кампания на ПП.

Още един интересен случай на дарител на две различни партии е Татяна Дончева. От 2014 г. до 2021 г. бившата социалистка е дала за политически каузи общо 116 373.08 лв.

Повечето от парите са отишли за оглавяваната от Дончева формация „Движение 21“. Но миналата година тя е подкрепила „Единна народна партия“ с общо 78 673 лв.

По това време въпросната партия участваше в коалицията ИБГНИ, в която влизаше и „Движение 21“. Вероятно общият политически съюз е обяснението за финансовата подкрепа.

В първата десетка на големите партийни дарители изобщо няма фирми. Корпоративното спонсорство беше разрешено до миналата година, когато Конституционният съд го отмени.

В класацията на големите дарители чак на 11-ото място се появява компания – „Левкион“ ЕООД. През 2019 г. въпросното дружество е помогнало със 100 000 лв. на „ДаБГ“ за проведените тогава местни избори.