Цените в Банско не са за българи

КУРИОЗ: Ски-ваканция в Италия по-евтина от Банско

Италия измества България като най-евтината ски дестинация в Европа по данни от ново проучване, изготвено от британски туристически агенции, съобщи БТА.

Бардонекия изпреварва Банско, като заема първото място в годишния анализ на съотношението между цена и качество на ски ваканциите, изготвен от британските туроператори „Поуст офис травъл мъни“ и „Кристал ски холидейс“.

Цените в Бардонекия са се повишили едва с 1,4 % спрямо миналия зимен сезон. Боровец е на второ място (с увеличение от 8,2%), а Банско, където щавят фирмите на банкера Цеко Минев, отива на шесто място с увеличение от 18,1%, което се дължи на увеличените разходи за ски училище.

Проучването сравнява цените на ски картите, наемането на оборудване и обучението, както и цените на обяда и напитките по пистите в 36 европейски града.

Цените в 9 от общо 31 европейски зимни курорти, които бяха проучени и миналата година, са се понижили. Най-голям е спадът на цените във френския Лез Арк и швейцарския Венген, които тази година са с 5,5% по-евтини. Най-скъпият ски курорт е Цермат в Швейцария, където цените са повече от два пъти по-високи от тези в Бардонекия.

БОРОВЕЦ И ПАМПОРОВО откиха сезона

Сезонът бе открит в двата най-добри зимни курорта Боровец и Пампорово, но, за съжаление, цените са актуализирани нагоре.

В Пампорово от днес влизат в сила новите цени за сезон 2023/2024. Цената на дневна лифт карта там е 90 лева за възрастен, 72 лева за младеж до 17 г. и 54 лева за дете до 11 г.  Ски-зоната „Мечи чал“, която ще отвори на 22 декември, предлага съответно 65, 52 и 39 лева. Сезонните карти са на цени 1600/1300/1000 лева в различните възрастови групи.

В Боровец пък дневната лифт карта ще бъде 90 лева, а младежи до 22 г. и хора над 65 г. ще плащат по 70 лв. За деца между 7 и 13 г. картата струва 55 лева. Сезонната карта с включено нощно каране е на цена от 1700 лв., деца и младежи до 22 г. ще плащат по 1200 лв, а пенсионери над 75 г. – 100 лв.