Куриозът се разплита: Хванаха бащата на детето, редящо жълти павета

Инспекцията по труда e установила бащата на детето, което беше заснето да реди павета на столичния булевард „Цар Борис III“ през уикенда, съобщиха от институцията. Това е станало вчера при поредните проверки, извършени от четири екипа на инспекцията.

На обекта са били открити работници, извършващи дейности по полагане на тротоарните настилки, включително и бащата на детето. Установено е, че те са били без лични предпазни средства, като трима от тях са и без сключени трудови договори. Изненадващи проверки на място не са открили малолетното дете на обекта.

От Инспекцията по труда уточняват, че проверката на работодателя, при когото са установени нарушенията, продължава. От институцията припомнят, че санкцията за работник без трудов договор е от 1500 лв. до 15 000 лв. за всеки отделен случай. Работодателят губи и право да участва в обществени поръчки за срок от три години от датата на влизане в сила на наказателното постановление.

По повод поставените от медии въпроси какви мерки ще бъдат предприети спрямо детето и родителите му Главна инспекция по труда уточнява, че неглижиране изпълнението на родителските задължения е извън тяхната компетентност. „Установените по време на проверките факти и обстоятелства в тази насока са предоставени на органите за закрила на детето за предприемане на мерки по компетентност“, казват още от Инспекцията по труда.

От Инспекцията по труда уточняват, че в България детският труд е забранен до 16 години – възрастта, до която според конституцията е задължително образованието. Ненавършилите 18 години могат да бъдат назначавани на работа само след съответно разрешение. Наемането на непълнолетни без разрешение е квалифицирано като престъпление и се преследва по Наказателния кодекс, поради което при установяване на такива нарушения се уведомява прокуратурата, се казва още в съобщението.