К’во чешеме езици: Вежди вече не е депутат

Депутатите приеха оставката на Вежди Рашидов като депутат от ГЕРБ. Тя беше подкрепена от 103-ма народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Хората на „Възраждане“ гласуваха с „въздържал се“, а от БСП не гласуваха.

До оставката на Рашидов се стигна, след като на 7 август по време на парламентарната почивка между гласуванията на промените в Закона за защита от домашно насилие, той каза в пленарната зала: „Има и сега закони. К’во чешеме езици? Всички к*рви се събудиха да се сетят, че след 16 години са изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна“.

Изказването му предизвика сериозни критики и призиви той незабавно да напусне парламента. От ГЕРБ първоначално публикуваха само кратко извинение от негово име, след това обявиха, че Рашидов подава оставката от два шефски поста – единият като председател на парламентарната комисия по култура, а другият като член на Изпълнителната комисия на партията.

Едва два дни по-късно Рашидов все пак подаде оставка като депутат.

В 49-ото Народно събрание Рашидов беше депутат от Пловдив-област, очаква се на негово място народен представител да стане фермерът Йордан Кръстанов от СДС.