Кюстендил на протест заради „тука има – тука нема” с тока

Жители на Кюстендил излязоха на протест пред регионалния клон на „Електрохолд“ заради честите прекъсвания на тока.

След последният снеговалеж през почивните дни все още има населени места в планинската част, които са без ток и ситуацията в отделни райони продължава да е много тежка.

При недоволните бяха кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов и Виктор Станчев, главен оперативен директор „Електроразпределителни мрежи Запад“ и член на Управителния съвет на дружеството.

„Лично съм потърпевш, завел съм иск към дружеството. Всичките ми електрически уреди изгоряха. Установено е, че подаваният ток е нерегламентиран и на база на това електроуредите изгоряха. Абсурдно е да спре токът в петък вечерта и да дойде след 96 часа. Това се отразява и на бизнеса“, каза един от протестиращите Антон Йорданов цитиран от агенция „Фокус“.

„Към момента имаме една или две махали без ток. Вчера е пробито и в посока село Преколница за да може да се захрани и последният трафопост. Имаше паднали много дървета. Те са високи по 30 – 40 метра и са извън сервитута на кабелните линии. При тях процедурата е по-различна и се изисква разрешение от Югозападното държавно предприятие“, каза кметът Огнян Атанасов.

Той допълни, че ще съдейства за по-добра комуникация между „Електрохолд“ и държавните власти, за да се дадат съответните разрешителни и да се прочистят трасетата.

Община Кюстендил е съдействала сега с предоставянето на техника на електроразпределителното дружество за отстраняване на авариите. Кметът каза, че ще настоява „Електрохолд“ да направи и профилактика на мрежата.

Причините за прекъсването на електрозахранването са лошите метеорологични условия през последните две, три седмици, каза Виктор Станчев от „Електрохолд“. По думите му обстановката е много тежка.

„След падналия сняг и обледяване на електропроводите се получиха скъсване на проводници и падане на стълбове. Незабавно реагирахме и командировахме други екипи. Всеки ден работят не по-малко от 100 човека, за да възстановим захранването“, каза Виктор Станчев.

По думите му към момента без ток са не повече от 200 активни потребители. Осигурен е агрегат за едно от защитените жилища в село Преколница. Очаква се в късния следобед да се възстанови изцяло захранването.

Кюстендилските села често остават без ток и през лятото. В мига, в който се смрачи и се зададе буря, „Електрохолд“ превантивно изключва тока, оплакаха се протестиращи.