КЗД удря Слави за дискриминация заради гаврите с Лена

Срещу фирмата на лидера на ИТН Слави Трифонов „Седем-осми“ АД има образувано и производство за дискриминация. Това потвърдиха след запитване от „Сега“ от Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Повод за жалбата срещу дружеството е „Песен за Лена“, която беше пусната в социалните мрежи и партийната тв „7/8“ преди месец. В нея главен герой е Лена Бориславова – бивш началник на кабинета на Кирил Петков, докато той беше премиер. В песента по адрес на Бориславова се сипят намеци и определения, които прекрачват всякакви граници на политическа сатира с добър вкус.

Жалбата в КЗД обаче не е подадена от Бориславова, която в момента е кандидат за депутат. Сигналът е пуснат от Геновева Тишева, казаха от КЗД.

В момента Тишева, която е юрист, кара втори мандат като член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените. Тишева е и в Съвета на настоятелите на фондация „Български център за джендър изследвания“. „Сега“ опита безуспешно да се свърже с нея по телефона за подробности около жалбата.

За производството пред КЗД първи съобщи самият Трифонов в подкаста на рапъра Йонислав Йотов-Тото. Според него сценаристите са направили песента, той е чувал само първия куплет и няма „представа за какво пеят, но трябва да имат свободата да я изпеят“.

Процедурата

В момента производството пред комисията е във фаза „проучване“, поясниха от КЗД. Тази фаза може да продължи и до два месеца за случаи с фактическа и правна сложност, казва законът. По време на проучването се събират писмени доказателства, необходими за пълното изясняване на казуса, като може да се ползват и външни експерти.

Всички лица, държавни и местни органи са длъжни да съдействат, да предоставят исканите сведения и документи и да дават необходимите обяснения. След проучването производството влиза във фазата на откритите заседания и накрая – КЗД обявява решението си. То не е окончателно и може да се атакува в съда.

КЗД може да налага глоби и санкции, както и да прави предписания, ако установи нарушения.

Бориславова vs. Трифонов

Миналия понеделник Бориславова заведе гражданско дело за обезщетение срещу „Седем-осми“ АД заради въпросната песен. В иска си за 40 000 лв. тя обяснява колко засегната и разстроена е била от песента, в която има обидни, грозни и вулгарни думи. Обявявайки, че е завела дело срещу сценаристите на Слави Трифонов, Бориславова каза и че ще има и още искове.

„След сценаристите следват още няколко срещу мними обществени говорители и жълти медийни бухалки“, посочи тя във Фейсбук.