ЛАВИНА: БСП във Видин се разпадна, Корнелия остана без съветници

Разпадът в БСП се превърна в лавина дни преди изборите на 2 октомври – шестима от общо седемте общински съветници, които формираха групата на левицата в Общински съвет – Видин, я напуснаха. Така Корнелия остана без група в местния парламент.

Димитър Велков, Людмил Любенов, Борислав Василев, Мария Джамбазова-Тодорова, Любомир Георгиев и Юлиян Петров създадоха нова група с името „Справедливост за Видин.“

Всъщност, Димитър Велков доскоро оглавяваше областната и общинската организации на БСП, но на 12 август т.г. членове на БСП Видин, сред които и Велков, обявиха, че прекратяват членството си в партията.

Мотивите им бяха „дълбокото разминаване между програмата и целите на БСП и провежданата политика от националното ръководство през годините на идейно обезличаване на Българска социалистическа партия, откъсване от изконните традиции, които БСП винаги е имала.

Превръщането на БСП от една голяма, масова партия, която винаги е била на първо и второ място във всякакви избори в една лидерска четвърторазрядна партия, която заобиколена от все по-тесен кръг хора се стреми на всяка цена да е във властта“.

Пред общинските съветници Димитър Велков обяви, че решението им е било тежко и дълго обмисляно и заяви готовността на членовете на новата група да продължават да отстояват интересите на хората, които са ги избрали.

Вече имаме над 30 човека, които заявиха писмено, че напускайки социалистическата партия, да се присъединят към нашата структура, която смятам, че ще бъде истинска, а не както е това нещо, което е до момента, допълни още Велков.

Така в ОбС – Видин БСП остана само с един представител – общинският съветник Величко Кирилов, който от своя страна каза, че в оставащото време от мандата ще работи, воден от принципите, устава и програмата на партията.

На вчерашната сесия членовете на местния парламент във Видин единодушно гласуваха декларация, в която изразяват безпокойството си от състоянието на някои от дигите и речните корита в Община Видин.

В документа, адресиран до министъра на околната среда и водите инж. Росица Карамфилова и до областния управител на Видин Огнян Асенов, се иска сформиране на комисия и съвместна проверка на състоянието на дигите и речните корита.

Според старейшините на база направен оглед от страна на компетентните институции трябва да се възложи тяхното почистване, укрепване и подобряването на експлоатационните им качества.