опера
опера

Лекарка пропя в операта

Пласидо Доминго покани Цветелина Маджанска в Лос Анжелис

Доктор Цветелина Малджанска заряза бялата си престилка и пропя. Чухме я в „Бохеми“ на Бойко Богданов в Софийската опера. А че не е случайно на сцената, се разбра след поканата на Пласидо Доминго да се срещнат следващия сезон за „Хофманови разкази“ в Лос Анжелис.

Артистичната биография на Цветелина засега е кратка, но звучи като приказка. В семейството музикант е майката и хлапачката расте в света на мелодичното. Само че таткото е физик и думата му тежи. След природоматематическата гимназия в родната Враца дъщерята отива да следва медицина.

Обаче нещо все я влече към музиката и затова тя започва да взима уроци при оперната прима Александрина Милчева. Дипломира се като медик през 1994 г., но точно по това време печели стипендия на „Отворено общество“ за академията на Борис Христов в Италия. Там нейни учители са Никола Гюзелев, пак Александрина Милчева и диригентът на операта в Рим Серджо Олива.

На следващата година Цветелина печели първо място на конкурса „Христо Бръмбаров“ и започват големите й колебания. По това време бъдещата певица специализира в ИСУЛ неврология. „Ходех там като на инквизиция, беше ужасно“, казва Цветелина. Накрая си казала – трябва да послушам сърцето си!

И така от година и половина Цветелина е определила пътя си. Не че й е лесно – с американската звукозаписна компания „ММО“ е записала 15 компактдиска с оперни арии, докато у нас се чуди как да направи дори един. Но не мечтае да се пресели в някоя от „белите държави“, а се спасява в приказката, наречена „опера“.