Лекарството PEG-MTAP побеждава рака

Ново експериментално лекарство дава надежда в борбата с рака. То възстановява способността на имунната система да се бори с туморите. Експерименталното лечение демонстрира обещаващи резултати в проучвания с животни.

Новият медикамент, наречен PEG-MTAP, е открит от изследователите от Тексаския университет в Остин, САЩ. При проведени експерименти с плъхове с различни видове онкологични заболявания като меланом, левкемия, рак на пикочния мехур и дебелото черво, лекарството показва отлични резултати, пише сайтът Medicalnewstoday.

То забавя растежа на тумора, удължава живота на засегнатите и увеличава ефекта на имунотерапията.

Действието на медикамента е насочено към специфична мутация в ДНК. Тя се среща при много видове агресивни онкологични заболявания и дава възможност на туморите да растат безпрепятствено, избягвайки контрола на имунната система, предаде bTV.

По този начин те оказват унищожително въздействие върху човешкия организъм, което води до смърт.

Готово за потенциални клинични изпитвания върху хора, новото лекарство е определяно като „геймчейнджър“. То намалява нивата на съединението метилтиоаденозин (MTA), произвеждано от дефектните ракови клетки, до техните обичайни нива.

Увеличава се производството на имунните Т-клетки, които играят ключова роля в унищожаването на тумора. Ефективността на медикамента може да се подпомогне и от включването на имунотерапия в курса на лечение.

Подпомогната по този начин, имунната система може да се справи с унищожаването на дефектните клетки много по-бързо.

Учени и лекари са съгласни, че разработването на подобен тип лекарства очертава бъдещето в развитието на съвременната онкология. Проучването на нови перспективи, чрез които да се изследва произхода и развитието на онкологичните заболявания, е ключово за успешното развитие на науката и изключването на рака от категорията „смъртна присъда“.

Статистиката показва, че почти 10 милиона души в света умират от рак всяка година. Това го прави втората най-често срещана причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания.

Ето защо напредъкът на медицината, генетиката и фармакологията се превръща в доказан защитник на общественото здраве.