почистване на синусите при синузит
почистване на синусите при синузит

Лесно почистване на синусите при синузит

Възпалението на синусите е едно от най-разпространените заболявания на УНГ органите сред децата и възрастните. Синузитът е в категорията на заболяванията, които изискват своевременна диагностика и грамотно лечение, тъй като пропуснатите случаи водят до усложнения и трудно да се лекуват.

Възпалението на синусите обикновено започва със затруднения при изтичане на секретите, след което се нарушават дихателните функции. Затова промиването на носа при синузит е една от основните и ефективни процедури.

Лекари определят няколко вида синузит:

 • По продължителност на заболяването. Острата форма се развива бързо и обикновено преминава за около 10 дни. Заболяването се продължава по-дълго, от 4 до 8 седмици.
 • Хроничната форма на заболяването се установява, когато има симптомите на синузит повече от 3 месеца. Това обикновено е свързано с наличието на различни патологии. 
 • Също така се разграничава рецидивиращ синузит, когато възпалението се повтаря няколко пъти през годината.

По-често заболяването започва като остра форма и се локализира на едно място. Но може да се разпространи по целия дихателен тракт и на съседните органи, както и да стане хронично.

Причини за развитие на синузит

Почти винаги събирането на секрети в носната кухина е един от симптомите за развитието на синузит. Но това не се случва само по себе си. 95% от заболяванията се провокират от вируси, които попадат по лигавицата.

Други причини за възникване на синузита включват:

 • инфекциозни – пневмокок, стафилокок, хемофилус инфлуенза и други бактерии;
 • гъбични – следствие от продължително приемане на антибиотици или тежки заболявания като диабет, ХИВ;
 • механични пречки за оттичане на съдържанието – вродени дефекти и деформации, полипи, аденоиди, новообразувания;
 • алергични реакции с хрема и оток на лигавицат

Освен това, синузитът може да бъде провокиран от преохлаждане, вдишване на прашен сух въздух, дим, промени на налягането при полети и налягането под вода. Възпалението на синусите води до намален имунитет и редица заболявания, като кариес, астма, муковисцеридоз, хипотиреоидизъм и други. Деца и възрастни са в групата с повишен риск.

Каквато и да е причината за синузита, без своевременно лечение и задържане на секретите в носната кухина може бързо да се развие бактериална инфекция и заболяването да премине в тежка форма.

Симптоми на заболяването

Симптомите на синузита могат да се различават значително в зависимост от вида и причината за заболяването. Такава форма се проявява по-явно, докато хроничната може да се прояви по-слабо. Общите и най-често срещани признаци на синузита включват запушен нос, хрема, болки в зоната на ностата кухина.

В зависимост от локализацията се различават следните видове синузит:

 • болка в областта на челото, между веждите, която се усилва в легло – фронтален;
 • болка под очите, в областта на бузите (най-често срещан), усилва се при наклон на главата, съпровождана от зъбобол или нощна кашлица – максиларен;
 • в областта между очите и корена на носа, усилва се при движение, кашлица и след сън – етмоидален;
 • в областта на челото, под очите, с усилване при легнало положение  – сфеноидален;

Повишаването на температурата, лошият дъх и чувството за изтощение указват на развитие на синузит. 

Важното е да се разбере, че синузит не може да се диагностицира самостоятелно на базата на симптомите. Дори и лекарите правят само предварителни изводи без извършване на инструментални прегледи и рентгенови снимки. Грешки при неправилно лечение на болестта могат да доведат до усложнения.

Без процедура за почистване на синусите преминава в тежки форми, които вече не могат да се излекуват без пробиване или стават хронични.