Джордж Буш Америка
Джордж Буш Америка

Летящото спагетено чудовище vs. Джордж Буш

Пародийна религия предизвиква религиозните консерватори в САЩ

“И Бог протегна макароненото си пипало и рече: “Да бъде светлина!” За мнозина това ще прозвучи странно, за други – направо кощунствено. Но не и за хилядите последователи от цял свят на една нова пародийна “религия”, наречена Църквата на летящото спагетено чудовище (ЛСЧ).
Странната църква се появява за първи път през 2005 г. в отговор на засиления натиск от страна на християнски лобистки групи в САЩ за изучаване на креационизма или т.нар. интелигентен дизайн като научен предмет в американските училища. Привържениците на «интелигентния дизайн» твърдят, че Вселената е твърде сложна, за да бъде резултат от еволюцията, и приписват сътворението й на разумен замисъл. Според критиците обаче това е вяра, предрешена като наука, която се опитва да замаскира познатите теологични аргументи за съществуването на Бог под нова «научна» форма.
Създател на Църквата на летящото спагетено чуводище е 25-годишният дипломиран физик от университета в Орегон Боби Хендерсън. През май 2005 г. Хендерсън изпраща открито писмо до Съвета по образованието в Канзас в отговор на решение на съвета за изучаване на «интелигентния дизайн» в училищата паралелно с теорията на Дарвин. В него той излага своя собствена пародийна система от вярвания, наречена «пастафарианство» (от “паста” – бел. ред.) Хендерсън твърди, че Вселената всъщност е дело на висше същество, наречено летящото спагетено чудовище, което много прилича на

порция спагети с кюфтета

«Разполагаме с твърди доказателства, че Вселената е сътворена от летящо спагетено чудовище. Разбира се, никой от нас не е присъствал на събитието, но имаме писмени свидетелства за това», пише младият учен. Според неговата хипотеза ЛСЧ е създало света след тежък запой, с което той обяснява множеството дефекти при сътворението на Земята. Хендерсън твърди още, че всички доказателства за еволюцията са поставени умишлено от странното божество, за да изпита вярата на пастафарианците. Всеки път, когато учените използвали измервателни инструменти, включително за радиовъглеродно датиране, летящото спагетено чудовище променяло резултатите с макароненото си пипало.
Системата от вярвания, изложена от Хендерсън, включва и традиционните християнски концепции за рай и ад. Според пастафарианството обаче Раят е място, където има

вулкан с бира и стриптизьорки.

Адът е подобен, само дето бирата е изветряла, а стриптизьорките страдат от венерически болести. Молитвите на пастафарианците приключват с “Рамин”, което е комбинация от традиционното “Амин” и «Ramen» – популярен вид юфка. Всеки петък е обявен за религиозен празник и Хендерсън съветва последователите си, ако техните работодатели откажат да уважат това тяхно право, да се обръщат с жалби към органите за защита на гражданските свободи.
В писмото младият учен настоява на неговата теория да бъде отделено същото внимание в учебниците, колкото на Дарвин и на «интелигентния дизайн». Смисълът на неговото послание бе, че за концепцията за едно всемогъщо същество от паста, създало Вселената, има точно толкова научни доказателства, колкото за теорията за “интелигентния дизайн”. Така че привържениците на ЛСЧ имат пълното право да поискат тяхната “религия” също да бъде обект на изучаване в училищата. „Можем да очакваме с нетърпение времето, когато на тези три теории ще бъде отделено равно време в часовете по естествени науки в цялата страна, а след това и в цял свят – една трета за интелигентния дизайн, една трета на летящо-спагетения чудовищизъм и една трета за логични хипотези, опиращи се на солидни доказателства, които могат да се проверят експериментално“, заключава иронично Хендерсън.
За изненада включително на самия й създател новата псевдорелигия бързо набра популярност в интернет, предизвиквайки както възторжени отзиви от страна на либерално мислещи учени и най-вече младежи, така и критики и хули от ревностни християни. Медиите също реагираха на феномена, превръщайки го в символ на

борбата срещу изучаването на “интелигентния дизайн“

в училищата. През август 2005 г. в отговор на награда от 250 хил. долара, обявена от младия учен креационист Кент Ховинд за този, който докаже, че еволюцията е “единственият възможен начин за възникването на Вселената и живота”, сайтът BoingBoing.net обяви, че ще даде 1 млн. долара на този, който предостави емпирични доказателства, че Исус Христос не е син на летящото спагетено чудовище.
През ноември 2007 г. въпросът за ЛСЧ дори влезе в дневния ред на годишната конференция на Американската академия за религии в Сан Диего. Трима млади учени изнесоха доклади, озаглавени съответно „Еволюционният спор и пастата – летящото спагетено чудовище и подривната функция на религиозната пародия“, “Светата паста и Истинския сос: кашата, забъркана от летящото спагетено чудовище в теоретизирането на религията” и „Макаронизирането на религията – карнавална игра, чудовищен хумор и макаронения учител”.
Оттогава Църквата на летящото спагетено чудовище продължава да набира сила и вече има стотици хиляди последователи по цял свят, включително в България. През август 2007 г. пастафарианците в Холандия организираха демонстрация срещу местна прохристиянска телевизия, редактирала документален филм на Би Би Си, за да премахне части, посветени на еволюцията. През март 2008 г. последователи на новата “религия” получиха одобрението на градските власти в Кросвил, Тенеси за издигането на статуя на летящото спагетено чудовище пред сградата на местния съд.
Всъщност макар и на пръв поглед просто забавна, теорията за ЛСЧ повдига много въпроси за образованието в САЩ и за

същността на религията

като цяло.
Тя придоби нова популярност през последните месеци, след като законодателните органи в щата Луизиана приеха законопроект, който позволява преподаването на “интелигентния дизайн” в училищата, въпреки протестите на учените. На 28 юни документът бе подписан и от губернатора на щата “Боби” Джиндал, смятан за един от възможните варианти за вицепрезидент на кандидата на републиканците за Белия дом Джон Маккейн.
Настоящият президент на САЩ Джордж Буш подкрепи преподаването на “интелигентния дизайн” още през август 2005 г., предизвиквайки гнева на научната общност. Кандитатът на демократите за Овалния кабинет Барак Обама също е известен като ревностен християнин баптист, така че решителната битка тепърва предстои.
А дотогава нека летящото спагетено чудовище ви закриля с макаронените си пипала!

Всъщност Църквата на ЛСЧ далеч не е най-странният религиозен култ в света.6• Привържениците на Църквата на Раел вярват, че животът на Земята е дело на хуманоидни извънземни, създали човечеството чрез генно инженерство. Неин основател е бившият канадски журналист Клод Раел, който твърди, че през декември 1973 г. извънземно същество на възраст 25 хил. години, пристигнало с летяща чиния, лично му е съобщило това. Днес по неини собствени данни Църквата на Раел наброява 50 хиляди поклонници.
• Църквата на Марадона, основана преди десетина години в Аржентина, вече има десетки хиляди привърженици от цял свят. За своя библия те смятат автобиографията на футболната легенда “Аз съм Диего”. Последователите й имат собствено летоброене, датиращо от датата на раждането на Марадона през 1960 г., така че според тях в момента сме 48 г. С.Д (след Диего – бел. ред.). Те празнуват своя собствена Коледа на 30 октомври, когато е роден звездата.
• Във Великобритания през 2001 г. е създадена Църквата на джедаите, след като при преброяване на населението повече от 400 000 души заявяват принадлежността си към измислената религия от култовия сериал “Междузвездни войни”. “Джедаизмът” има многобройни последователи и в други държави, включително в Австралия, Нова Зеландия, Филипините и т.н.
• Хо Но Хана е японска секта, чиито основател Хоген Фукунага твърди, че може да постави диагноза, “четейки” по стъпалата на хората. Той основава групата през 1987 г., след като по думите му осъзнава, че е превъплъщение на Исус Христос и Буда. За своите “лечебни” сеанси Фукунага е глобен 900 долара и по-късно променя името си.
• Култът Чен Тао произхожда от Тайван. Негов основател е Хон Мин Чен. Той става известен с неуспешното си “пророчество”, че в 12.01 ч на 25 март 1998 г. Бог ще се появи по канал 18 навсякъде в Северна Америка, независимо дали хората имат кабелна телевизия или не. След провала Чен предлага да бъде умъртвен с камъни или разпнат на кръст, но никой не приема офертата му.
• Култ към западните “стоки” съществува на островите в Океания. Култът произхожда от времето на Втората световна война, когато американските ВВС хвърляли продукти и снаряжение за силите на САЩ на островите, които те деляли с местните жители. Оттогава почитателите на странната секта имитират поведението на американските войници, правейки “оръжия”, “радиостанции” и друга екипировка от кокосови орехи и слама с надеждата, че небесата ще им донесат още дарове.