Новото ляво обединение изпревари сбирщайн партията на Стефан Янев

Левицата! отвя Стефан Янев, Копейкин гони ДПС

ГЕРБ-СДС водят на коалицията „ПП-ДБ“ с 1,3%. Това показва проучване на социологическата агенция „Сова Харис“, поръчано от ПИК Броудкастинг АД. Едва 20% от избирателите смятат, че в рамките на 49-я парламент може да се излъчи стабилно правителство.

Резултатите от изследването показват, че не би трябвало да очакваме прилив на избиратели вследствие на предизборната кампания. 42,4% от всички гласоподаватели заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите на 2 април парламентарни избори. Това означава, че до урните се очаква да отидат между 2,7 и 2,8 млн. души.

Според направените заявления, най-голяма подкрепа се очаква да получи коалицията ГЕРБ-СДС – 25,9% от действителните гласове. Следва я коалицията ПП-ДБ с близък резултат от 24,6%. Този резултат не достига сбора на подадените по отделно за двете партии гласове на последните парламентарни избори.

Очертава се оспорвана борба и за третото място между ДПС (12,8%) и „Възраждане“ на Костя Копейкин (12,6%).

За БСП с 7,8% можем да заявим, че със сигурност ще влезе в следващия парламент, но на неуютното за доскоро водеща формация пето място.

Резултатите показват, че „Левицата!“ (4,1%) е на път да прескочи изборната бариера. Съвсем близо до тази възможност е и „Български възход“ на Стефан Янев (3,9%). Засега тенденцията и на двете формации се очертава като положителна.

Според изследването, не така стоят нещата с „Има такъв народ“ (2,9%). Дали поради непокрити очаквания или заради отделянето на водещи експерти от тази партия в нов политически субект, трендът при тях е в негативна посока.