Лидерът на опозицията в Южна Корея бе намушкан във врата (ВИДЕО и СНИМКИ)

Нападателят първо поискал автограф

Лидерът на опозицията в Южна Корея е бил намушкан във врата, предава Ройтерс. И Дже-мьон бе нападнат с нож по време на посещение в южния пристанищен град Пусан.

Той е бил откаран в Сеул. От болницата съобщиха, че състоянието му не е животозастрашаващо.

 

Снимка: Reuters

 

„Това е акт на терор и заплаха за демокрацията, която никога не трябваше да се появява“, каза говорителят на И Дже-мьон.

Нападателят е бил мъж на около 60-годишна възраст, който е носел хартиена корона с името на И Дже-мьон. Той се е приближил до политика и е поискал автограф, след като го напада.

 

Снимка: Reuters

 

Мъжът е бил задържан. Отказал е да отговаря на полицейски въпроси за мотивите за нападението. Той е 67-годишен и е бивш полицай. Ножът, с който е извършено нападението, е с дължина 18 сантиметра. Бил е купен онлайн.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол изрази „дълбока загриженост“ за опозиционния лидер Лий Дже Мюн.

„Нашето общество никога и при никакви обстоятелства не трябва да толерира подобен акт на насилие“, подчертава президентът на Южна Корея.

И Дже-мьон загуби през 2022 година с малка разлика президентските избори. От същата година той е лидер на основната опозиционна партия. В момента И Дже-мьон е съден за предполагаем подкуп по проект за развитие, когато е бил кмет на Сеонгнам близо до Сеул. Той отрече каквото и да е нарушение.

В Южна Корея ще се проведат парламентарни избори през април.