Льо Пен вдига залозите: Ако спечелим изборите, Макрон няма да може да прати войски в Украйна

Крайната десница предупреждава, че ще използва бюджета като лост за влияние върху правомощията на френския президент по отношение на отбранителната политика.

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен поставя под въпрос авторитета на президента Еманюел Макрон като главнокомандващ, дни преди решаващите избори, които неговата партия вероятно ще загуби, точно когато той се опитва да се превъплъти в един от най-верните военни съюзници на Украйна, пише „Политико“.

Взривоопасните изказвания на Льо Пен идват в момент, когато крайната десница е на ръба на успеха на предсрочните парламентарни избори във Франция, които ще доведат до размирно съжителство между либералния президент Макрон и потенциален крайно десен премиер (вероятно Жордан Бардела), предизвиквайки хаос за френското управление в редица сектори – включително отбраната.

Сега Националното обединение вдига летвата – и повишава перспективата за политически безредици – като твърди, че ще настоява да получи влияние върху области, които традиционно се свързват с президента – от „domaine réservé“ на отбраната до назначаването на еврокомисар.

„Началник на въоръжените сили е почетна титла за президента, тъй като премиерът е този, който държи парите“, каза Льо Пен в интервю за френския регионален всекидневник Le Télégramme. “ Жордан няма намерение да се кара с него, но е поставил червени линии. По отношение на Украйна президентът няма да може да изпрати войски там“.

Отбраната е особено чувствителна тема, тъй като отдавна има обвинения за флирт между Льо Пен и Кремъл, като Макрон директно я е апострофирал, че е на руска заплата.

По-рано тази година Макрон изтъкна възможността за пращане на западни войски на територията на Украйна, за да помогне на Киев, докато отблъсква пълномащабното руско нахлуване. Това предизвика критики както в страната, така и от страна на западните съюзници, и бележи ясна разломна линия между президента и вероятно враждебното му ново дясно правителство.

Украйна, която разчита на западните си съюзници за оръжия и военно оборудване, вече се опасява от перспективата за завръщане на скептичния към НАТО Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ след изборите през ноември – а намаляването на подкрепата за отбраната от страна на Франция би нанесло значителен удар върху военните ѝ усилия.

Съюзниците на Макрон скочиха в четвъртък сутринта, за да обвинят Льо Пен, че застрашава реда и сигурността в страната. „Ако твърдите, че човекът, който назначава на граждански и военни длъжности в държавата, този, който председателства съветите по отбрана, този, в чиято конституция е записано ясно „той е ръководител на въоръжените сили“ […], то вие поставяте под въпрос конституцията“, заяви Франсоа Байру, лидер на френската центристка партия MoDem и основен съюзник на Макрон.

На свой ред Льо Пен привидно нюансира позицията си в пост в X, като заяви: „Не съм съгласна с това: „Без да поставям под въпрос запазената сфера на президента на Републиката, по въпросите на изпращането на войски в чужбина министър-председателят разполага със средства за противопоставяне чрез бюджетен контрол.“

Макрон срещу Бардела

Възходът на френската крайна десница на европейските избори заля либералите на Макрон и накара президента да свика предсрочни избори в последен опит да задържи десницата на разстояние – който изглежда ще се провали тежко.

Самият Макрон предупреди в понеделник, че победа на крайната левица или крайната десница на предсрочните избори може да предизвика „гражданска война“. Президентът заяви, че крайнолявата „Непреклонна Франция“ и крайнодясното „Национално обединение“ на Льо Пен провеждат политика на разделение, която подклажда напрежението между общностите.

Льо Пен смята, че френският президент ще има малко правомощия да избере следващия премиер и се надява, че тази роля ще поеме Жордан Бардела, който е председател на Национално обединение.

„От дълго време казвам, че Жордан Бардела ще бъде премиер. И ние работим от месеци, проектираме се в бъдещите си функции … ,“ каза тя.

Министърът на отбраната на Макрон Себастиан Лекорню заяви, че Франция ще продължи да предоставя на Украйна ракети Aster и SCALP, както и ракети „въздух-земя“. Париж ще изпрати и изтребители Mirage 2000-5, които ще помогнат на Украйна да придобие превъзходство във въздуха, добави той.

По-рано този месец Бардела заяви, че ще предостави боеприпаси на Украйна, но не и ракети с голям обсег. Изпращането на войски в разкъсваната от война страна е „червена линия“, добави той.

А в своя манифест, който беше публикуван в понеделник, Национално обединение заяви, че иска да гарантира, че френските ядрени оръжия могат да се използват само за собствената отбрана на Франция.

Това беше директен удар по Макрон, който през последните няколко месеца многократно заяви, че френските ядрени оръжия могат да допринесат за сигурността на Европа, като призова за дебат по въпроса с европейските партньори – но предизвика критиките на Льо Пен, пише в заключение „Политико“.

Междувременно френската крайна десница води в проучванията на общественото мнение три дни преди гласоподавателите да гласуват на извънредните парламентарни избори, свикани от президента Еманюел Макрон след поражението на партията му на европейските избори преди повече от две седмици. Националното обединение на Марин льо Пен се очаква да спечели повече от 35% на първия тур в неделя, левият алианс следва с 29%, а центристите на Макрон са трети с около 20%, съобщава france24.