Лошо, джигити: Камерите на „БГ тол“ ще засичат превишена скорост

Камерите на тол системата вече разполагат със софтуер, който може да установява средната скорост, но глоби на база тези данни ще могат да се налагат най-рано след около 4 месеца. Това се разбра от интервю пред БНТ на директорът на „БГ тол“ Георги Темелков.

Той обясни, че преди да започнат да се изпращат глоби, камерите трябва да бъдат сертифицирани от института по метрология. Нужни са и промени в Закона за движение по пътищата, които да постановят, че глоби за превишена скорост могат да се налагат и от камерите на тол системата.

Към момента „БГ тол“ разполага с 295 камери, способни за засичат средната скорост.

Това ще става, като софтуерът анализира времето за изминаване на отсечка между две камери и го съпоставя с това, което трябва да се постигне при спазване на ограниченията.

Големият плюс на камерите е, че работят денонощно и покриват всички най-основни пътни артерии в страната.

Темелков посочи, че по време на изпитанията на тази функции на тол камерите при 250 преминавания са засечени около 45 нарушения със средна скорост от 120 км/ч.

Към момента „Пътна полиция“ разчита на малко над 200 подвижни и неподвижни устройства за контрол на скоростта.

В момента основната функция на камерите на тол системата е да следят дали собствениците и ползвателите на моторни превозни средства са заплатили за ползване на републиканските пътища. Освен това може да се следи и дали по пътищата не се движи техника, която няма право да ги използва.

Системата на Националното тол управление следи още трафика, задръстванията по граничните пунктове и натоварването на осите на всяко моторно превозно средство. Софтуерът помага и с информация за зимното почистване на пътищата.