Лукашенко: Терористите от „Крокус“ не можеха да влязат в Беларус и се отклониха към украинската граница

През цялото време след терористичната атака в „Крокус“ беларуската и руската страна си сътрудничиха ефективно и хармонично, съобщи президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от беларуската агенция „Белта“.

Той коментира пред журналисти, че веднага след нападението беларуските служби са били задействани и че има подозрение кои са кураторите на терористите, и ще се обади на руския президент Владимир Путин да му каже подозренията си.

„Те не можаха да отидат в Беларус. Техните куратори (имаме подозрения за някои от тях, ще се обадя на Владимир Путин и ще му кажа подозренията си) разбраха, че не могат да влязат в Беларус. Защото в първите минути както в Русия, част от региона премина към засилен режим на сигурност, така и у нас. Още в първите минути бях информиран от шефа на КГБ (той се занимава с антитерористични мерки). В отговор на бойната обстановка активирахме нашите части“, каза беларуският президент.

По думите му в операцията са били включени сили на МВР, КГБ, Държавния граничен комитет и някои военни части, като са били поставени постове по пътищата и границата с Русия. „Затова не можеха да влязат в Беларус. Видяха го. Затова се отклониха и отидоха в участъка на украинско-руската граница“, каза Лукашенко.

Четиримата терористи бяха задържани в Брянска област, която се намира близо до границите на Русия с Украйна и Беларус.

Лукашенко разказа как е протекла операцията: „Веднага след като държавните глави [на Русия и Беларус] получиха информация от разузнаването, че кола с терористи се движи в посока Брянск, беше постигнато споразумение Беларус да блокира своя участък от посоката на вероятното движение на престъпниците, а Русия ще блокира своята. „Звъняхме си. Попитах го: „Трябва ли ти още нещо?“ – „Не. Всичко е наред.“ Пита ме: „Можеш ли да ми помогнеш да затворя [границата]?“ „Ще помогна. Ние правим всичко“. Такъв диалог се води“, каза държавният глава на Беларус.

„Защо казах това? Защото започнаха да упрекват Путин: „Ето го, нещо се случи, но той мълчи, не говори“. Да, ние не сме спали с Путин денонощие. Какво знаят те за това?! Имаше непрекъснато взаимодействие. Когато трябваше да се каже, той излезе и каза“, заяви Александър Лукашенко.