„Лукойл“ мина на норвежки петрол, 1 милион барела пристигнаха в Бургас

През април „Лукойл“ е внесла над 1 милион барела петрол от Норвегия в рафинерията си в България. От 1 март вносът на суровини от Русия беше забранен с решение на парламента.

„Вносът от петролното находище „Йохан Свердруп“ в Северно море за „Лукойл“ надхвърли 1 милион барела миналия месец, съобщи TradeWinds, като цитира данни на S&P Global. Петролът е доставен в Бургас с два танкера.

Според корабните данни азербайджанският петрол, който идва от турския терминал „Джейхан“, и казахстанският петрол също се внасят в Бургас. Доставя се от Новоросийск. Освен това „Лукойл“ купува суровини от Саудитска Арабия. На път за България е танкерът „Аристофанис“ с арабски петрол.

ЕС направи изключение за България и разреши вноса на руски петрол до края на 2024 година. В края на миналата година обаче Народното събрание забрани предсрочно доставките от 1 март 2024 година.

Тъй като „Лукойл“ вече не е в състояние да снабдява бургаската рафинерия със собствения си нефт – сорт „Уралс“, компанията трябва да използва суровина от други места, което повишава разходите в завода, коментира Ройтерс.

През януари за рафинерията в Бургас са пристигнали две доставки казахстански петрол KEBCO от по 70 хиляди тона. Има и друга доставка иракски лек петрол Басра от 76 000 тона и 33 000 тона от Тунис.

Търговците заявиха пред агенцията, че казахстанският петрол може да се превърне в заместител на руския петрол, но доставките му са ограничени и той е по-скъп от руския „Уралс“.