„Лукойл“ обяви, че обмисля продажба на активите си в България

Това съобщи във вторник частната петролна корпорация

Лукойл“ започва работа по преразглеждане на стратегията на предприятията на групата в България поради съществена промяна в условията. Това съобщи във вторник частната петролна корпорация.

„Ще бъдат анализирани различни варианти с участието на международни консултанти, включително продажбата на бизнеса“, се казва в съобщението.

От него става ясно, че под „промяна на условията“ компанията има предвид прекратяването от март 2024 г. на дерогацията за рафинерията на „Лукойл Нефтохим“ от европейската забрана за внос на руски петрол, за което в Народното събрание е внесен проектозакон, облагането й с допълнителен данък печалба и необходимостта от модернизацията на завода, за да може да работи с неруски петрол.

„Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, тенденциозни политически решения“, които според съобщението „нямат нищо общо с цивилизованото регулиране на големия бизнес или с увеличаването на приходната част от бюджета на страната“.

„Изкуствено раздуханата политическа буря около предприятие на голяма международна търговска структура, която не е под санкциите на Европейския съюз и САЩ и изпълнява всички задължения към държавата и служителите, вреди на бизнеса на компанията „Лукойл“, на инвестиционния климат в България и неумолимо унищожава имиджа на републиката в очите на целия свят“, се казва в съобщението, което завършва с бележка, че българските власти ще бъдат информирани за действията, които компанията ще предприеме спрямо българските си активи.

Руската компания влезе в България през 1999 г., като купи бургаската рафинерия „Нефтохим“. „Лукойл“ твърди, че от тогава е инвестирала 3.4 млрд. долара в нея, както и че има 220 бензиностанции, 9 нефтени депа и притежава корабен и авиационен бункеров бизнес в България.

Според оценките на компанията 500 млн. евро трябва да се инвестират в „Лукойл Нефтохим“, за да може рафинерията да преработва по-леки неруски сортове петрол.

През октомври регистрираната в Швейцария компания „Литаско“, която е формален собственик на нефтената рафинерия в Бургас, съобщи, че не продава бизнеса си в България, след като в интервю за „Файненшъл таймс“ финансовият министър Асен Василев каза, че „България има индикации за интерес към покупката на рафинерията“.

Криминални истории, разказани от Novinar.bg, четете ТУК
Запознайте се с мненията и коментарите на публични личности ТУК
Не пропускайте нищо важно с „Гласът на Новинар
Запазете Novinar.bg в любимите си отметки и заповядайте отново при нас!