Made in Bulgaria: Ботев влезе в предизборната битка

Филмът „Ботев“ на Максим Генчев запали всички фитили в държавата. Кинокритиците го оплюха, коментаторите му се присмяха. Народът роди вицове, а политиците ударно го вкараха в предизборните си войни.

Първият игрален филм за Ботев от 50 години насам взриви Фейсбук и стана централна тема в Комисията по култура. А соцлидерът Корнелия Нинова и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков влязоха в свирепа схватка заради лентата. Жертва на партийните игри стана дори дъщерята на президента Румен Радев – Дарина.

Вярно ли е, че БНТ е финансирала филм с дъщерята на президента, попита Нинова, която е в открита война с Радев и не пропуска случай да го атакува. Кошлуков саркастично й отговори: „Питате ме дали президентската дъщеря участва във филм на БНТ. Да, участва във филма, защото съпругата на президента почина, една от дъщерите, почина и самият президент и остана само Станка Желева“.

Заради жлъчните думи Нинова заяви, че БСП веднага внася законопроект с искане Сметната палата да направи одит на БНТ за 2021 г. и 2022 г., защото имала данни, че последните проверки от Сметната палата били през 2014 г. Дъщерята на президента Румен Радев – Дарина, участва в друг проект на Максим Генчев, който тепърва ще се снима, но в разгара на партийната свада, това нямаше значение.

Всяка година по два пъти се прави одит на БНТ, а последният одит е бил в края на декември 2022 г., опонира Кошлуков. Въпреки това предложението на Нинова бе подкрепено от парламентарните групи на ГЕРБ, ДБ, ПП и „Възраждане“, пише „Стандарт“.

Срещу лентата за Ботев скочи и Тома Биков от ГЕРБ. „Достатъчно е да се гледа 30 минути за филма на Ботев, за да се разбере какъв филм е“, коментира той.

Лавината от гняв срещу продукцията на Националния филмов център и БНТ тръгна в социалните мрежи още преди финалните й надписи на 2 януари. Фейсбук завря от коментари както за слабата игра на актьорите, така и за лошата камера и особения режисьорски поглед.

Към всичко това се добавиха и критиките за роднински връзки. В ролята на Никола Обретенов влезе синът на Максим Генчев – Матей. Дъщерята на Димитър Ковачев-Фънки – Карла Ковачева, пък се появи като Маджарката, любима на революционера Георги Апостолов.

В лентата, която е с подкрепата на Калофер, участва дори кметът Румен Стоянов, който играе Петър Симеонов – Перо Македонеца. Вече е ясно кой уби Ботев – Максим Генчев, обяви писателката и журналистка Веселина Седларска. “Ботев” е подигравка с Ботев и българското кино, включи се кинокритикът Деян Статулов, който работи за конкурентната bTV.

Хората по някакъв начин са се настроили срещу Максим и още от “Дякон Левски” реагираха негативно. Когато тръгне да се прави филм за национален герой, всеки си има виждане за него и то почти никога не съвпада с това на авторите на филма, каза Ники Илиев, който изпълнява една от важните роли – тази на убиеца на Христо Ботев Джам Бол.

Това, заради което поздравявам Максим Генчев, е, че много хора от гилдията го плюят, че снима филми за Ботев и Левски, а интересно защо никой друг не иска да прави. Би трябвало държавата да подкрепя точно такива филми. Той има смелостта да скочи и да го направи и някой, който не се е заемал с подобна задача, не би трябвало чак толкова остро да се изказва”, защити продукцията Илиев.

В лентата участва още един любимец на Максим Генчев – Веселин Плачков, който изигра Апостола в „Дякон Левски“. Сега Плачков е Бенковски. „Благодаря на 1 000 000 зрители на “Ботев” по БНТ! Нека всеки докоснат емоционално предава на децата си искрата Родолюбие!!!“, наля масло в огъня режисьора Генчев.

С което предизвика разкритията на пийпълметричната агенция ГАРБ, че всъщност зрителите на филма са били 185 320 във възрастовата група от 15 до 64 г. Това е 12,46% от тв аудиторията. В същите два часа и половина зрителите на бТВ са били 25% от аудиторията, на Нова – 20 на сто.

БНТ1 излъчва филма, защото 2023-а е годината на Ботев – на 6 януари се навършват 175 години от рождението му. И защото е копродуцент на лентата, тъй като дава част от парите за нея. По-голямата част от средствата – 132 000 лв., са събрани чрез дарения. БНТ като обществената телевизия плаща 1/3 от сумата – 100 000 лв.

Самият Кошлуков обяви в Комисията по култура в четвъртък, че филмът „Ботев“ е слаб. Но, тъй като обществената медия е инвестирала средства в продукцията, е задължената да го излъчи. Иначе

БНТ може да бъде глобена за безстопанственост „Ако Максим Генчев искаше ефекта да говорим за Ботев, определено го постигна“, обобщи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Накрая скандалът роди култов виц: „След като Максим Генчев направи филми за Левски и Ботев, моля да не започва такъв за ЦСКА!“.