Махат 200-метровия кея на Ахмед Доган, ама друг път

Вече една година не може да започне премахването на 200-метровия кей пред т.нар. сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган край Бургас, при изграждането на който бяха установени нарушения. Това става известно от отговор на въпрос на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков („Продължаваме промяната“) на депутата Ивайло Мирчев („Демократична България“).

Мирчев пита на какъв етап е производството по премахването на кея и кога се очаква да бъде издадена окончателната заповед за това. В отговор Цеков посочва, че актът за събарянето на съоръжението е издаден на 23 юни 2022 г. и на 7 юли е връчен на „Хермес Солар“, фирмата построила кея. Актът е обжалван и на 30 септември миналата година „Хермес Солар“ е поискала Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да ѝ изпрати документите, на които се основава акта за събарянето на кея.

Посочва се обаче, че районната дирекция за строителен контрол (РДНСК) в Бургас е поискала становища от до местната инспекция по околна среда и водите, както и до басейнова дирекция „Черноморски район“ дали има „опасност за въздействие върху околната среда и водите“ при премахването на кея. Посочва се, че строителният контрол в Бургас не възразява, а от инспекцията по околна среда още няма отговор.