„Май ще ядете доста сурови сарми“: Пак скандал в парламента

В последния си работен ден за 2023 г. депутатите не можаха да започнат заседанието по същество повече от час. Причината е, че започнаха да наддават едни срещу други за включване и изключване на точките в дневния ред.

Лагерите са познати – „Продължаваме промяната“ опита да отложи окончателното отхвърляне на ветото на президента на Изборния кодекс, въпреки че отдавна е ясно, че ГЕРБ, ДПС и БСП имат мнозинство да завършат започнатото още от първия ден на парламента, когато левицата внесе текстове за връщането на хартиените бюлетини във всички секции.

„Възраждане“, която иначе е срещу хартията, предложи денят да започне, както е вече предвидено – изборните промени и закона за удължаването на бюджета за следващата година.

„Демократична България“ настоя да се гласува законът за трудовата миграция. БСП не пропуска да припомни за своите искания за нов механизъм за определяна на минималната заплата.

На „Възраждане“ исканията бяха най-на едро: поискаха включване и на т. нар. закон за личния фалит, закона за кадастъра и имотния регистър, за предучилищното и училищното образование, за устройство на територията.

„Вече става абсолютен хаос и мисля, че вече е време да поработим. Все пак това не е последният ден на този парламент. Нека някои неща да си ги оставим за първата седмица на януари“, поиска Кристиан Вигенин от БСП.

„Не можем ли да си наложим някаква автоспирачка. Каквото и да решим, в съзнанието на хората остава тази препирня за дневния ред“, възмути се Йордан Цонев от ДПС.

Председателят на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ) не се справяше с потока от процедури и получаваше наставления от заместниците си Никола Минчев („Продължаваме промяната“) и Йордан Цонев (ДПС).

Колеги, май сарми ще ядете доста сурови, показа безсилието си Вежди Рашидов.

Иначе денят започна добронамерено. Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ пожела на администрацията на парламента, депутатите и репортерите светли празници и благодари за усилията на съмишленици и опоненти.