Майката на Даная ще съди Пирогов

По думите на Стоянова делото ще бъде за „неглижиране, забавяне и липса на кадрова обезпеченост“

Ани Стоянова, майка на починалата в „Пирогов“ Даная, ще заведе съдебно дело срещу болницата. Това е заявила през БТА Стоянова, чиято дъщеря си отиде на 15-годишна възраст през май 2023 г.

По думите на Стоянова делото ще бъде за „неглижиране, забавяне и липса на кадрова обезпеченост“. „Няма да чакам втората проверка, назначена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), защото смятам, че ще бъде като първата“, каза още тя.

Преди дни от ИАМН съобщиха, че започват втора проверка по случая „Даная“. Проверката е по повод „разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, целяща да установи фактите при лечението на детето“.

Съставът на екипа проверяващи ще бъде различен от служителите, извършили първата проверка, а от агенцията ще изпратят цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция “Национална полиция”, за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения, увериха от агенцията.

Стоянова изпрати отворено писмо до медиите в отговор на отворено писмо на болница „Пирогов“. В него тя посочва, че подписалите писмото на болницата „или не са били компетентни да вземат животоспасяващи решения за Даная, тъй като не са се запознали с хематологичния статус на дъщеря ми, или се опитват чрез агресивна самозащита да намалят обществения натиск за изясняване на случая“.

В отвореното писмо на „Пирогов“се посочва, че през последните дни и месеци чрез социалните мрежи и някои медии периодично се правят внушения за пропуски в лечението на 15-годишно момиче, довели до неговата смърт в средата на 2023 г.

„Като лекари, борили се за живота ѝ по време на престоя в болницата, можем да заявим, че при момичето са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход“, заявиха още от „Пирогов“.

През май 2023 г. 15-годишната Даная беше приета по спешност в „Пирогов“ с мозъчен оток. Момичето страдаше от хематологично заболяване, което утежняваше състоянието му. След апел за помощ от близките и обаждане от министъра на здравеопазването специалисти от спешната болница извършиха сложната операция. За съжаление, влошеното състояние на детето не позволи то да излезе от кома и скоро след това Даная издъхна.