Клубът осъмна със задраскано с черна боя име

Маке се хвали с простотия срещу българския клуб в Битоля

Табелата на закрития български клуб „Иван Михайлов“ в Битоля беше задраскана с черен спрей, предаде „Нова телевизия“. Актът е дело на гражданин на Северна Македония, който сам се похвали с деянието си с пост във „Фейсбук“.

На фейсбук профила си Стефан Георгиевски от Битоля сам е качил снимката си, сочейки към замазаната с черна боя табела с името на Иван Михайлов, обръщайки се към министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски. „Министър Спасовски, накрая ние в Битоля трябваше да изтрием името на българския фашист, който създаде омраза между нашия македонски народ и българския народ”, пише на профила си Георгиевски.

След закриването на клуба в Битоля тече дебат кога ще бъде свалена табелата от сградата. Председателят на клуба Любчо Георгиевски обяви, че това ще стане, когато получи официално решението на македонските власти за заличаването на сдружението.

То стана възможно благодарение на приетите в края на март промени в Закона за сдруженията и фондациите в западната ни съседка, в резултат на които от местните регистри бяха заличени имената на два български клуба – този в Битоля и „Цар Борис III“ в Охрид. Въпреки уверенията, които България получи, промените във въпросния закон не бяха съгласувани от РСМ с Венецианската комисия.

По-късно днес пък съдът в Охрид ще заседава по делото срещу един от нападателите на секретаря на българския клуб в града Християн Пендиков. През февруари делото не успя да тръгне заради процесуални нарушения.

Подсъдим за престъплението е 24-годишният македонски гражданин Илия Спасески. Според прокуратурата побоят е извършен от омраза към етническа принадлежност.

На първото заседание Пендиков не се яви в съда. Но и прокуратурата, и съдът настояват за неговия разпит. Според последната информация той е в София.

Междувременно във вторник македонските власти окончателно закриха българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид заради името му.