Македонци пребиха секретаря на българския клуб в Охрид – в болница е

Секретарят на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид е бил пребит, съобщи на профила си във фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев. Нападението е извършено снощи.

„Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре! Очаквам моментална реакция от властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Европейските институции, разбира се, ще бъдат информирани! Момчето е в болница! Полицията е информирана!“, написа Ковачев.

По-късно Ковачев уточни, че нападателите са били трима и са идентифицирани. Самият той се е опитал да разговаря с пострадалия по телефона, но не е успял, защото момчето е със счупена челюст, а при него има лекари. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

„Да се наричаш българин в Македония означава да бъдеш варварски нападнат и пребит. Сега нападателите ще ги осъдят условно като Ламбе (Алабаковски) и атаките ще продължат още по-яростно!

Време е България да се погрижи за българите, които не живеят в родината!“, написаха в профила си във „Фейсбук“ от Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля.