Македония
Македония

Македония чества годишнина със Сърбия, с нас се дърпа

Скопие почита битката при Куманово, но не и Илинденското въстание

Македония и Сърбия ще отбележат 100-годишнината от битката при Куманово по време на Балканската война, съобщават медии в югозападната ни съседка. Същевременно Скопие от години ни отказва заедно да честваме Илинденско-Преображенското въстание, припомнят агенции.

Честванията ще се състоят на 28 октомври край Зебрянк, като на събитието се очаква да присъстват представители на най-висшия македонски държавен елит, както и новият сръбски президент Томислав Николич.

Това не е първото подобно мероприятие, но досега винаги са били значително по-скромни по размер. Досега те се организираха от сърбите в Македония и тяхното посолство в Скопие. През последните три години в честванията участваше заместник-министърът на културата Драган Неделкович, но сега за първи път се очаква събитието да бъде уважено от повече висши македонски политици.

Това стана ясно, след като през март министерството на диаспората в Белград официално обяви, че тържествата край Куманово ще се организират заедно с Македония, с просветните организации на сърбите в Скопие и с Демократичната партия на сърбите в Македония, която е партньор в правителствената коалиция.

Според македонската историография сражението, което ще се отбелязва, е най-голямата трагедия, довела до разделянето на Македония през 1913 г. Честването на тази битка е чувствително за македонската страна, тъй като резултатът от двете Балкански войни на практика е разделяне на Македония между съседните страни – Сърбия, Гърция и България.
„Като държава и досега сме показали толерантно отношение при отбелязването на спомените от войните. Да припомня, че преди няколко години бяха уредени български гробища в нашата страна. Поради тази причина и с това честване ще покажем, че се отнасяме разумно и не допринасяме за разделенията и не нарушаваме добросъседските отношения”, заявиха организаторите.