Макрон разпусна парламента, обяви предсрочни избори

Френският президент Еманюел Макрон разпусна Националното събрание на страната и призова за предсрочни парламентарни избори след публикуването на социологическите проучвания, прогнозиращи катастрофално представяне на неговата партия „Ренесанс“ на изборите за Европейски парламент. Дясната партия „Национален сбор“, водена от Марин льо Пен, е победител във вота за Европейски парламент във Франция.

Според екзитполовете и ранните прогнози „Национален сбор“ е взел около една трета от гласовете, а съюзът на Макрон е получил около 15%.

Обяснявайки решението си, президентът заяви, че не може да действа така, сякаш „нищо не се е случило“, признавайки, че прогнозираният изборен резултат не вещае нищо добро за неговото правителство. Макрон също предупреди за очевидния възход на националистическите сили, наричайки го опасност както за Франция, така и за ЕС като цяло.

„Това е сериозно, трудно решение, но преди всичко е акт на доверие“, каза Макрон и добави, че вярва на „френския народ да направи най-добрия избор за себе си и за бъдещите поколения“.

„Според повече от 30% от гласовете си за нас, французите произнесоха своята присъда и отбелязаха решимостта на страната ни да промени посоката на ЕС“. Това заяви Джордан Бардела, кандидатът на „Национален сбор“ в победна реч от щаба на кампанията си, описвайки прогнозирания резултат като „само началото“.

Дългогодишният лидер на партията „Национален сбор“ и настоящ ръководител на нейната фракция в парламента Марин льо Пен приветства решението на Макрон да свика предсрочни избори. Тя също така изрази готовност да стане министър-председател на Франция, ако партията излезе победител в предстоящите национални избори.

Рафаел Глюксман, водещият кандидат на френския Социалистически съюз, който е на трето място на европейския вот, разкритикува хода на Макрон.