МЪЛНИЯ: Иван Гешев поиска имунитета на депутат от ДПС

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Д.А. (Димитър Аврамов от ДПС) по предложение на Софийска градска прокуратура.

Искането е за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д.А. (Димитър Аврамов), който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер (чл. 304б, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК – търговия с влияние).

С Определение от 20.04.2023 г. СГС-СНС (ЗАКРИТ) е спряно наказателното производство срещу Д.А. (Димитър Аврамов) на основание чл. 25, ал. 1, т. 3 от НПК – поради придобиване на депутатски имунитет.

Продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Д.А. (Димитър Аврамов) съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.

Той е подсъдим в Специализирания наказателен съд за търговия с влияние. Аврамов и двама негови помагачи се явяват пред Темида за това, че през 2012 г. са поискали от земеделеца Светослав Илчовски 220 хил. лв. и право на ползване на земеделски земи, за да се решат проблемите му с областната земеделска служба в Монтана.

В края на април Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Димитър Аврамов.