Мама Лена вдигна мерника на Борислав Сарафов

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще реши в сряда дали да назначи съдия Даниела Талева от Софийския градски съд временно за прокурор, който да разследва главния прокурор. Точката е първа в дневния ред на колегията.

Ако Талева бъде назначена (а няма причина да не бъде), това ще „отпуши“ новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му. Първата преписка, с която ще се заеме Даниела Талева след назначаването си, е по сигнал срещу и. ф. главния прокурор Борислав Сарафов по повод имотното състояние на негови близки.

Талева ще трябва да прецени дали да образува досъдебно производство или да прекрати преписката.

Когато реши да прекрати делото или пък се стигне до повдигане на обвинение, ще трябва да се направи втори списък от съдии, този път само от Наказателната колегия на върховния съд, измежду които ще трябва да се избере един, който да бъде назначен за зам. главен прокурор. Този магистрат ще осъществява контрол върху действията на разследващия главен прокурор.

След назначаването на съдия Талева за прокурор, всички нейни висящи дела в СГС ще бъдат преразпределени на нов съдия-докладчик и ще започнат отначало. Това означава, че ще трябва да бъдат повторени всички действия по тях, което за някои казуси може да значи и години забавяне. „Сега“ поиска информация от съда колко и какви висящи дела има Талева, но от там обещаха да предоставят данните, когато съдията бъде преназначена като прокурор.

„Сарафов ще бъде разследван“. Това написа на страницата си във Фейсбук в неделя вечерта бившата началничка на кабинета на експремиера Кирил Петков и бивш депутат от Продължаваме Промяната Лена Бориславова.

„ПП-ДБ не могат и не би следвало да могат да сменят главния прокурор, но успяхме след 12 години липса на политическа воля да осигурим мнозинство за приемане на механизма за разследването му. Сарафов ще бъде разследван““, обяви Бориславова, която се оттегли като депутат, после бе обявено, че ще движи кметската кампания на ПП, след това роди дете, но постоянно дава да се разбере, че е фактор в партията си.

Повод за поста на Бориславова дава публикация в „Де Факто“, че в бpoй 86 на „Дъpжaвeн вecтниĸ“ oт пeтъĸ „ca пyблиĸyвaни пpoмeнитe в cъдeбния зaĸoн, пpeдизвиĸaни oт oтĸaзa нa Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa BCC дa нaзнaчи aд xoĸ пpoĸypop пo paзcлeдвaнeтo нa и.ф. глaвeн пpoĸypop Бopиcлaвa Capaфoв“.

B измененията в ЗСВ изрично e зaпиcaнo, че избраният cъдия зa ад хок прокурор ще може да проверява и сигнали срещу заместниците на главния прокурор. Πoпpaвĸитe влизaт в cилa тpи дни cлeд oбнapoдвaнeтo.

Сега Бориславова не само приветства влизането на закона в сила и натъртва, че той е приет благодарение на гласовете на ГЕРБ и ДПС. Тя пише дословно: „П.С. Да, този закон бе приет с гласовете на ГЕРБ и ДПС и бе в изпълнение на политическата програма на ПП-ДБ“.