Мария Габриел каза, че не е канена в служебния кабинет

Мария Габриел няма покана да участва в служебното правителство и не посочи дали ще остане в националната политика след предстоящите избори, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Габриел каза, че засега не се забелязва опасност от отстъпление от постиженията на правителството. Тя изрази очакване за запазване на външните приоритети на страна.

„За мен е много важно до последния ден от работата на правителството да бъдем активни и да показваме, че България е надежден и доверен партньор“, посочи Габриел.

Тя е в Брюксел за срещата на външните министри от НАТО. Днес алиансът отбелязва 75 години от подписването на Вашингтонския договор.

„В България имаме критична маса от трезвомислещи хора, които осъзнаваме, че защото сме в НАТО, страната ни е толкова силна, независима и с толкова високо ниво на сигурност. Никога в нашата история преди не сме имали тази възможност“, каза Габриел. „Членството в НАТО е стратегически избор за България, ние сме част от най-силния военен съюз. България участва, защото споделя демократичните ценности и защото има ценен принос за стратегическата важност на Черно море, Западните Балкани, с много ясна, неотстъпчива и всеобхватна подкрепа за Украйна. България е решена да допринася за трансформацията на алианса, който отговаря на новите предизвикателства, свързани със сигурността, дезинформацията. Всички ясно казваме, че Русия остава пряката заплаха за алианса, но сме обединени повече отвсякога“, добави Габриел.