Мъск: Одеса ще падне и Украйна ще загуби излаз към Черно море, ако не преговаря за мир

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск предупреди Украйна, че ще загуби Одеса и излаз към Черно море, ако не започне да преговаря за мир с Русия. Той подчерта, че позицията на Украйна отслабва с всеки изминал ден на военни действия и че „истинският въпрос“ е колко територия ще загуби Киев, преди да седне на масата за преговори с Москва.

Предприемачът написа в публикация в социалната си мрежа X/Twitter, че „всеки глупак би могъл да предвиди“, че много рекламираната контраофанзива на Украйна миналата година ще се провали. Той добави, че дори ако Киев е последвал препоръката му да „укрепи и приложи всички ресурси за отбрана“, би било „трудно да се задържи земя, която няма силни естествени бариери“.

„Беше трагична загуба на живот за Украйна да атакува по-голяма армия, която имаше отбрана в дълбочина, минни полета и по-силна артилерия, когато Украйна нямаше бронирана техника или въздушно превъзходство!“ написа Мъск.

Според него „колкото по-дълго продължава войната, толкова повече територия ще спечели Русия, докато не удари Днепър, който е труден за преодоляване“.

„Ако обаче войната продължи достатъчно дълго, Одеса също ще падне… Дали Украйна ще загуби целия си излаз към Черно море или не, според мен е истинският оставащ въпрос. Препоръчвам договаряне преди това да се случи“, написа Мъск.

Милиардерът първоначално достави на Киев безплатни интернет терминали и достъп до сателитната си мрежа Starlink, но отказа да активира услугата близо до Крим заради опасения, че Украйна ще я използва за насочване на атаки с дронове срещу руския Черноморски флот. Ако това се беше случило, обясни той миналата година, SpaceX щеше да бъде „съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликта“.

Мъск предложи Киев да се откаже от претенциите си към Крим, да обяви неутралитет и да позволи на четирите региона – Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие – да проведат нови референдуми за присъединяване към Руската федерация. Това предложение е подобно на условията, предлагани от Русия на Киев преди началото на конфликта, с изключение на това, че Москва първоначално призова само за автономия в Донецк и Луганск.

Москва подчерта, че остава отворена за смислени преговори с Киев и обвини за липсата на дипломатически пробив украинските власти, които отказват да приемат „реалността на място“. Украинският президент подписа указ за отказ от мирни преговори с Путин.

Украйна трябва да вземе предвид факта, че границите й са се променили драстично от 2022 г. насам, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той коментира предложението на Зеленски, направено преди дни в телевизионно интервю, че връщането към границите от 1991 г. вече не е предварително условие за преговори.