Мъск vs Закърбърг: Кой печели битката на милиардерите?

Съперничеството между американските технологични предприемачи Марк Закърбърг и Илон Мъск датира от години

Съперничеството между американските технологични предприемачи Марк Закърбърг и Илон Мъск датира от години, като в съревнованието по ексцентричност Мъск обикновено печели лесно.

Съоснователят на Facebook и настоящ изпълнителен директор на Meta никога не е получавал похвалите и славата, с която Мъск се сдоби след превръщането на Tesla в световен лидер на пазара на електрически превозни средства и SpaceX в космическа сензация, пише The Economist.

Кой печели битката за надмощие в момента? 

Закърбърг е известен с мотото си „движи се бързо и разбивай нещата“, което може и да е помогнало на Facebook да завладее света, но в същото време, даде основание на критиците да определят компанията като социална заплаха.

Мъск, от друга страна, печели симпатии с имиджа си на нестандартен предприемач и „лошо момче“, без обаче това да му носи кой знае какви негативни последствия.

Такъв беше тонът на отношенията им, когато Мъск предложи на Закърбърг да си организират боен мач в клетка през юни миналата година – точно преди Meta да пусне приложението за кратки съобщения Threads, за да се конкурира с Twitter (която вече се казва X).

Физическият сблъсък така и не се случи, но от бизнес гледна точка, по онова време Мъск имаше надмощие. Той беше най-богатият човек на Земята, приходите му растяха по-бързо, а пазарната стойност на Tesla, макар и да падаше, беше по-висока от тази на Meta.

Но оттогава насам нещата се промениха значително. През последните няколко седмици Tesla шокира инвеститорите с негативни финансови отчети и прогнози, а пакетът от възнаграждения на Мъск от 2018 г. в размер на 56 милиарда долара беше отменен от съда, което намали нетното му състояние.

Електромобилите на компанията му пък страдат от технически проблеми и бяха обект на няколко изтегляния от пазара за различни ремонти.

Марк Закърбърг, междувременно, е в подем. На 1 февруари Meta публикува печалби, показващи зашеметяващ ръст на продажбите и нормите на печалба.

Пазарната стойност на компанията достигна 1.2 трилиона долара – нивото, на което се намираше Tesla „на върха на славата си“ през 2021 г., и над два пъти повече от настоящата ѝ стойност.

Отношенията с акционерите

Разбира се, краткосрочните мерки за финансово представяне не са всичко. По-дългосрочните фактори, например начина, по който двамата милиардери управляват бизнесите си, отношението към акционерите и клиентите и реакцията на собствените им неуспехи, показват, че битката като че ли приключила и Закърбърг е ясният победител от нея, пише още The Economist.

Изданието дава пример с начина, по който двамата контролират и управляват своите компании. Всеки от тях господства над своя бизнес до голяма степен авторитарно.

Но докато Закърбърг с времето стана по-чувствителен към мненията на останалите акционери, при Мъск се случва точно обратното и това оказа голямо влияние върху представянето на компаниите на борсата.

Повратът за Марк Закърбърг започна през 2022 г., когато акционерите се противопоставиха на начина, по който той харчеше техните (и своите) пари за съмнителни проекти, като метавселената, точно когато основният бизнес на Meta се забавяше. Вместо да ги игнорира, той ги изслуша.

Оттогава той промени тона си, за да се съсредоточи върху намаляване на разходите, увеличаване на печалбите и използване на парите за инвестиции в изкуствен интелект и метавселената по начин, който подобрява съществуващите продукти, без да игнорира финансирането на футуристични залози.

Освен това, за да убеди акционерите, че не пилее парите им, Meta взе решение за обратно изкупуване на акции и за изплащане на първия дивидент в историята на компанията.

Мъск до момента не е имал такова прозрение. През двете години, откакто цената на акциите на Tesla достигна своя връх, той продължава да носи само разочарования за останалите собственици на акциите на компанията.

По-разумните от тях копнеят за евтин електромобил за масовия пазар, а вместо това Tesla продава скъпи коли с големи отстъпки.

Акционерите искат той да прекарва повече време в Tesla, но той го разделя със SpaceX и го губи във X.

Съдружниците искат да работят за напълно самоуправляващи се автомобили като катализатор за революция в роботакситата, а вместо това Мъск заплаши да премести разработките си в сферата на изкуствения интелект извън Tesla, ако не получи 25% контрол върху гласуването.

Това води и до втората голяма разлика – мотивацията. Именно тя стоеше в основата на решението на съда в Делауеър да лиши Мъск от огромната му заплата.

Закърбърг, от своя страна, не получава заплата или опции за акции. Неговият 13% дял в Meta е основният стимул да идва на работа всеки ден.

Но за Мъск ръстът в стойността на акционерното му участие в Tesla не беше достатъчно. Бордът на компанията убеди акционерите, че е необходим допълнителен стимул, който да накара изпълнителният директор да й отделя повече време.

Съдията обаче реши, че много от членовете на борда са твърде приятелски настроени към Мъск, за да бъдат независими.

Бизнесът и клиентите

Не на последно място, идва отношението на двамата предприемачи към клиентите, което също се е движи в противоположни посоки. Закърбърг беше силно критикуван заради подхода на Facebook към данните на потребителите, модерирането на съдържанието и поверителността.

Притесненията все още са силни, особено що се отнася до младежите в социалната мрежа, но Facebook вече има независим надзорен съвет, който да се произнася по решенията за съдържанието, а Meta твърди, че е инвестирала 20 милиарда долара от 2016 г. насам в онлайн безопасност.

Без съмнение, и Мъск все още има много лоялни клиенти. Но като се има предвид колко голям дял от американските собственици на електромобили са привърженици на Демократическата партия, колкото повече той злослови срещу нея в X, толкова по-ясно ще застава срещу техните политически виждания.

Последните изтегляния на колите на Tesla от пазара заради дефекти са допълнителен източник на безпокойство, въпреки че проблемът може да бъде отстранен с актуализация на софтуера.

На огромния китайски пазар компанията е изправена пред силна конкуренция. А Meta приписва именно на китайските рекламодатели голяма част от скока в рекламните си приходи за миналата година.

Накратко казано, докато Марк Закърбърг остарява, той изглежда се учи от грешките си, за разлика от Мъск, който с напредването на възрастта се държи още по-детински и става по-непредсказуем.

Неговата остра реакция на решението на съда в Делауеър и заплахата да премести основния офис на Tesla в Тексас е пример за това. Това показва, че Мъск иска акционерите на компанията да имат още по-слаба защита срещу неговите капризи.

И ако някой трябва да се качи на ринга, за да му вдъхне малко разум, това са именно те, а не неговият технологичен съперник, пише още изданието.