Мащабни земеделски протести във Франция: Стотици трактори обградиха Париж (СНИМКИ и ВИДЕО)

Блокирани са ключови пътни артерии в страната

Продължават мащабните земеделски протести във Франция. Стотици трактори са обградили Париж. Блокирани са ключови пътни артерии в страната.

 

Снимка: Reuters

 

Исканията обаче са все по-разнородни според сектора.

В края на миналата седмица правителството направи частични отстъпки пред исканията на земеделските производители, но това не намали напрежението.

Пълна остава мобилизацията за сдруженията на младите фермери, които могат да се окажат и по-радикални в протестите.

 

Снимка: Reuters

 

В цялата страна са затворени стотици пътни артерии, а за осигуряването на реда са мобилизирани 15 000 полицаи и жандармеристи. Засега не се съобщава за инциденти.

„Чакаме да чуем решението на министър-председателя и докато чакаме, ще блокираме тази магистрала. Така ще окажем лек натиск върху премиера да вземе бързо и благоприятно за нас решение“, каза фермерът Робер Фреми.

 

Снимка: Reuters

 

Има голям риск да бъде блокиран най-големият пазар за сурови хранителни продукти в Европа,  който се намира само на 20 км от Париж. 12 милиона души на ден се изхранват от него.

След протестите в Германия, Белгия и Люксембург срещу наложените от Брюксел екологични норми, от днес и италианските фермери започват поетапни блокади в различни региони, които ще продължат през цялата седмица.

Белгийските фермери вече влязоха в Брюксел в близост до европейските институции. В четвъртък там ще се проведе извънреден Европейски съвет, на който ще бъдат обсъдени исканията на земеделския сектор.