Getty Images

Бивш кандидат-депутат се оплака от полицейско насилие, МВР твърди, че той е ухапал служител (ВИДЕО)

Полицията е образувала дисциплинарна проверка срещу полицаи от 4-то Районно полицейско управление заради ареста на Виктор Иванов. По информация на началника на Четвърто районно полицейско управление Кристиан Тонев, цитиран от БТА, мъжът е спрян за проверка и се е държал агресивно, заради което е и задържан. Иванов твърди, че е поискал от служителите да се легитимират, а те са отказали и впоследствие са го задържали със сила. МВР отрича да е липсвало идентификация.

Иванов, който съобщи за случая в своя профил във „Фейсбук“ публикува клип на негов приятел, от който се вижда как полицаите се държат агресивно и се опитват да вкарат Иванов в колата. При опит на друг човек да се намеси, той е бутнат на пътното платно.

„Двама униформени искаха да правят незаконен обиск в центъра на София на мен и приятели, седейки на засада в края на подлеза на НДК. След като поисках от тях първо – да се легитимират с две имена и РПУ, към което работят, както изисква законът, и второ – да ми кажат какви са законовите основания за този обиск, двамата полицаи започнаха да се държат много и ненужно агресивно“, пише Иванов, който преди време е бил кандидат за народен представител от „Демократична България“.

Той пише, че е помолил повторно служителите да се легитимират, както и че е предложил да отидат до четвърто полицейско управление (което е в близост до НДК – бел. ред.) и там да му бъде направен обиск, като това е довело до по-високи нива на агресия и крясъци „не ми казвай какво да правя, вади всичко от джобовете“.

„Казах, че изпълнявам съвестно закона и съм „изненадан“, че органите на реда не го правят, а двамата полицаи опитаха да ме наблъскат в патрулката, паркирана наблизо. Много се ядосаха, че си знам и отстоявам правата, което е единственото ми прегрешение към органите на „реда“. Казвам – легитимирайте се и ще вляза сам – не можело! Отказах да вляза, трябваше да викнат още петима полицаи, защото титулярните двама никак не се справяха със задачата. Докато съм с белезници, се оказва, че съм нападнал физически старшията и съм го ухапал по глезена (!), за което той си бил извадил медицинско в МВР болница и щял да ме съди“, пише още Иванов.

В крайна сметка той е задържан и отведен в полицейското управление, а при обиска у него не е открито нищо незаконно. Иванов обяви в понеделник, 4-ти декември, че ще обжалва заповедта си за задържане.

От МВР твърдят, че са спрели Иванов и приятелите му за проверка, защото чули как единият казва, че има марихуана в себе си, която ще пуши у дома си. Директорът на районното Тонев обяснява, че колегите му са се легитимирали и допълва, че съгласно закона на всеки гражданин може да бъде извършена проверка. Според служителите Иванов е започнал да обижда полицаите, заради което и той е арестуван. При опита да бъде качен в полицейския автомобил, мъжът става агресивен, отказва да се подчини и ухапва единия полицай по коляното, казва още Тонев. По случая има образувано досъдебно производство.

Не става известно къде последно МВР твърди, че е бил ухапан полицаят, както и срещу колко служители е образувана дисциплинарна проверка.

Наскоро прокуратурата беше осъдена да плати 25 хиляди лева заради случай от 2013 г., когато двама младежи – момче и момиче, са арестувани, а после набедени, че са скъсали пагона на един от полицаите. Двамата бяха задържани също със сила, а впоследствие се оказа, че служителят на първо районно полицейско управление е инсценирал скъсването на пагона.

Криминални истории, разказани от Novinar.bg, четете ТУК
Запознайте се с мненията и коментарите на публични личности ТУК
Не пропускайте нищо важно с „Гласът на Новинар
Запазете  Novinar.bg  в любимите си отметки и заповядайте отново при нас!