Мажд Алгафари: Тежко ни, като знам какви бежанци влизат у нас

Профилът на мигрантите се променя през последните 3-4 години, смята Владимир Чуков

Тежко ни – това, което влиза в България, трябва да ни притеснява. Това каза в предаването „Тази сутрин“ Мажд Алгафари, който от години работи с бежанци.

„Хората, които влизат у нас, са с криминално минало – вече имат някакво престъпление зад гърба си. Това е точно тази част от бежанците, които не са желани от западните държави“, уточни той.

Мажд Алгафари обясни, че когато дадена държава ни връща бежанец, на България не се предоставя никаква документация дали този човек има някакво досъдебно производство, т.е. дали е криминално проявен. Според него страната ни не изисква тези досиета.

„Не съм работил по последните два случая с агресия, но съм запознат с тях. Става дума за конфликт между две групи. Проблемът при арабите е, че са с гореща кръв и скачат по десет наведнъж, а не по един“, поясни той.

Мажд Алгафари смята, че не бива да се сравняват градовете дали са най-безопасни или по-малко безопасни от гледна точка на бежанците. Според него е важно тези инциденти въобще да ги няма.

„Искам да обърна внимание на нещо друго. Живея в квартал „Овча купел“ вече 10 години и буквално всеки ден пътувам в градския транспорт с хората, които ние приемаме в държавата си. Според мен профила на бежанците някак се промени. Ако преди 3-4 години най-често употребяваната дума от тях беше Германия и искаха да продължат пътя си натам, но сега – те са в работно облекло и си носят храна, което означава, че работят по строежите“, коментира темата и арабистът Владимир Чуков.

Той разказа още, че преди години бежанците са заработвали парите, които плащат на българските трафиканти, в Турция. Сега обаче картината леко се е променила и тези мигранти работят в България, за да продължат пътя си към друга държава в Европа.