„Медицински надзор“ назначава втора проверка по случая на починалата 15-годишна Даная

Агенцията ще изпрати цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на ГДНП

Ще бъде назначена повторна проверка на 8 януари за лечението на починалата 15-годишна Даная във връзка с разпространени в публичното пространство съмнения, относно резултатите от проверка, целяща да установи фактите при лечението на момичето. Това съобщават от  Изпълнителната агенция “Медицински надзор” към Министерството на здравеопазването.

Съставът на екипа ще е различен от служителите, извършили първата проверка. „Медицински надзор“ ще изпрати цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция “Национална полиция”, за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения.

В случай че се установи, че служителите на „Медицински надзор“ не са изпълнили качествено и професионално задълженията си, те ще понесат съответната административна и/или наказателна отговорност, се посочва в съобщението.

Даная загуби живота си, но спаси други живота с органите си, които биват дарени за трансплантация. В нейна памет беше създадена Фондация „Даная“, която цели подобряване на детското здравеопазване у нас, както и повишаване качеството на образованието.