Meta ограничава достъпа на тийнейджъри до съдържание във Facebook и Instagram

Търсенето на специфични думи няма да изведе никакви резултати за подрастващите

Meta обяви въвеждането на нови ограничения за достъпа на подрастващите до определено съдържание във Facebook и Instagram, за да насърчи „безопасното и подходящо“ използване за тяхната възраст, съобщи Voice of America.

Компанията вече ще използва за всички профили на тийнейджъри по-строга конфигурация на двете социални мрежи, която затруднява контакта с „потенциално чувствително съдържание”. Мярката се прилага за акаунти, за които е установено, че принадлежат на тийнейджъри на възраст между 13 и 18 години. Тази конфигурация също така ограничава достъпа на други потребители до списъка с приятели, следваните акаунти, както и възможността за коментиране на публикуваните съобщения.

Търсенето на специфични думи, като „самонараняване“, „самоубийство“, „хранителни разстройства“ или „булимия“, няма да изведе никакви резултати за подрастващите. Вместо това, ще им бъде показано съобщение за превенция, в което се предлага консултация със специалист, приятел или списък със съвети, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на Meta. Това обаче няма да попречи на тийнейджъра да обсъди евентуалните си проблеми или трудности в Instagram или Facebook с някои от своите контакти.

През последните години Meta е редовно критикувана заради акаунтите на млади потребители във Facebook и Instagram. След като обяви стартирането на Instagram, предназначен за младежи до 13 години, Meta най-накрая реши да се откаже от него през есента на 2021 г. В края на октомври 41 американски щата подадоха граждански иск срещу Meta, обвинявайки Facebook и Instagram, че увреждат психическото и физическото здраве на подрастващите. В отговор Meta заяви, че вече е въвела редица инструменти за подобряване на защитата на младите потребители в своите платформи.

Новите правила за тийнейджърите можете да видите ТУК.