Метаданните на фалшивите документи разкриват, че са създадени от Лена Бориславова и Никола Минчев от ПП

Метаданните на файловете, подадени в Търговския регистър, с които Кирил Петков излиза от сдружението “Да запазим Корал”, разкриват, че освен от Лена Бориславова, един от тях е създаден от Никола Минчев, депутат от ПП.

От сдружението обявиха, че не е имало заседание на Общото събрание за вземане на това решение и че подписите им са фалшифицирани. При проверка с просто око действително се вижда, че подписът на председателя на „Да запазим Корал“ Атанас Русев е сканиран и не е положен саморъчно. Долната част на подписа (първата буква) е отрязан при сканирането.

Метаданните на фалшивите документи разкриват, че са създадени от Лена Бориславова и Никола Минчев от ПП
Източник: Търговски регистър
Метаданните на фалшивите документи разкриват, че са създадени от Лена Бориславова и Никола Минчев от ПП
Според метаданните този файл е създаден от Никола Минчев. Източник: Търговски регистър

Интересна подробност е, че сдружението подава сигнал в ДАНС за измамата едва след 3 г., през юли 2023 г. и през август прокуратурата образува досъдебно производство.

На въпрос във Фейсбук защо им е отнело 3 г. да сезират компетентните органи Атанас Русев отговори: „Не знаехме…, нито сме били съгласни, а след това станаха други интересни неща, предмет на разследване, а чак след сигнала ни, при разпита, ни показаха фалшивото пълномощно и името в него“.

Скандалът тръгна преди дни от сайта „Бивол“ и Атанас Чобанов, който беше в близки отношения с ПП, но през последните месеци рязко смени позицията си и започна да публикува статии срещу членове на партията.

Метаданните показват, че документите са създадени в 1.41 ч. през нощта на 13.05.2021 г., ден след като Кирил Петков вече е встъпил в длъжност като министър на икономиката в служебното правителство на президента Румен Радев. Това означава, че е нарушил закона, тъй като министрите нямат право да са в управителни съвети на неправителствени организации и фирми.

Никола Минчев отрече да е участвал в съставянето на фалшивите документи. Лена Борислвова каза, че няма от какво да се притеснява, а Кирил Петков обвини председателя на „Да запазим Корал“ във връзки с Румен Николов-Пашата. Във Фейсбук Кирил Петков написа, че като премиер заедно с Лена Бориславова предали списък с 19 лица на тогавашния главен прокурор, в който фигурирал и Румен Николов-Пашата, „един от водещите фигури на СИК и приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов“, написа Петков.

В същия ден Русев му звъннал ядосан и му казал, че не е трябвало да слага Пашата в този списък. Атанас Русев отрече това да е истина и обяви, че ще съди Кирил Петков.