МЕУ публикува хеш кода на машините за гласуване

В сряда вечерта приключи решаващият етап от процедурата, с която се удостоверява, че машините за гласуване могат да се използват на изборите – т.нар. доверено изграждане на софтуера на устройствата.

За това съобщиха от Министерството на електронното управление (МЕУ) – ведомството, което попадна в центъра на скандала с машините миналата седмица, който стана основание Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинния вот. Впоследствие, Върховният административен съд постанови, че няма причина машините да се използват за балотажа.

След тази част от процедурата партиите и коалициите, регистрирани за вота, трябва да се запознаят с изходния код на машините; а също и да се подготви доклад за удостоверяването на съответствието на устройствата с изискванията на Изборния кодекс; накрая министърът на електронното управление Александър Йоловски, заедно с шефовете на институтите по стандартизация и метрология, трябва да подпишат решение, с което удостоверяват, че устройствата са годни за употреба, и да го пратят на ЦИК, която да нареди разпращането на машините по избирателните секции. Комисията съобщи, че в 5900 секции ще се гласува с устройствата на балотажа на 5 ноември.

Беше генериран нов хеш код. Това е поредица от символи, която е уникална за софтуера. Той е публичен, трябва да е еднакъв за всички машини и да се изписва на всяка бюлетина. Кодът е:

E85541B6097EEB6DC00214D5AC78610071F61C3C72A00588A27E87117C80EFF2

Единствената друга информация за процедурата, която предостави МЕУ, беше „контролната сума на ядрото на операционната система“ на машините:

6A 0E B4 06 63 A1 3B 9D 9E 0F 6A 6F AA 74 D6 86 23 26 3C 59 92 5D 54 10 A7 B8 DB EA 97 24 96 8C

Какво трябва да означава това, никой не си дава труда да обясни. Още повече, че на самата снимка, предоставена от МЕУ за кода, се вижда екран, на който пише: „Can not validate the kernel hash. File: expected.hash is not present.“

Иначе казано, въпросната контролна сума не може да бъде валидирана, тъй като липсва определен файл.

Във Фейсбук възмутен потребител написа под съобщението на МЕУ: „Хора, малко по-сериозно! Обяснете какво е това. Кажете защо го споделяте. Обяснете какво е expected.hash., защо го няма. Наистина ли мислите че това е ОК начин да се комуникира по тази толкова чувствителна тема?“ А друг се присмя: „Пише си ясно Can not validate. Юнашко доверено изграждане.“